Predstavljen projekt Croatia Expo 2010

expo2010 U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavljen projekt Croatia Expo 2010., nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi Expo 2010 u Šangaju s temom Bolji grad, bolji život. Na samom počeku prezentacije okupljene je pozdravio Gordan Jandroković ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Projekt su okupljenim uzvanicima, predstavnicima medija te predstavnicima stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj predstavili glavni koordinator projekta Croatia Expo 2010 Ivica Maričić te Branko Silađin arhitekt i autor Hrvatskog paviljona na Svjetskoj izložbi.
Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Lianqi Wu ovom je prilikom istaknuo da će Expo u Šangaju biti dosad najveća Svjetska izložba te da se u 6 mjeseci trajanja izložbe očekuje između 70 i 100 milijuna posjetitelja. Do sada su sudjelovanje na Svjetskoj izložbi potvrdile 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija, a očekuje ih se čak 200. Izložba će se prostirati na 322 hektara u samom središtu 18-milijunskog Šangaja, na obalama rijeke Huangpu.
Sudjelovanje na ovoj, po predviđanjima do sada najspektakularnijoj Svjetskoj izložbi, predstavlja za Republiku Hrvatsku značajan izlazak na azijsko tržište kao i važnu prigodu za upoznavanje svjetske, osobito kineske javnosti, s hrvatskim postignućima i ljepotama hrvatskih gradova te ekološki očuvanim prirodnim ljepotama.
Upravo je predstavljanje bogate povijesne i kulturne baštine, dinamičnog suvremenog urbanog života te značajnih potencijala za budući razvoj bilo inspiracija za kreaciju idejnog rješenja nastupa Republike Hrvatske koje je prisutnima predstavio autor Branko Silađin. Tako se u paviljonu Republike Hrvatske, smještenom u zoni C zajedno s drugim europskim državama a između Litve i Rumunjske, na način fleš putovanja prikazuju hrvatski gradovi, njihove arhitektonske cjeline, kao i dinamizam suvremenog života. S desetak projektora na zidove Izložbenog prostora veličine 27 x 16,4 m su projicirane fotografije i kratki filmski isječci izmjenjuju se slike i doživljaji dnevnoga života hrvatskih gradova u karakterističnim urbanim situacijama. Prikazuju se raznolikosti života mnogobrojnih kontinentalnih i primorskih, povijesnih i novih gradova, kao i vizije razvoja urbanog života u Hrvatskoj. Svaku izmjenu slika popraćuje foto-blic, a na dnu ili na vrhu slike se pojavljuje ime grada. Projekciju prati zvuk i to uz autentične zvukove urbanih prostora i glazba koju oni inspiriraju. Projekcija traje 4-5 minuta i automatski se ponavlja. Bijele zastave na fasadi paviljona, koja je crvene boje, stvaraju predodžbu crveno-bijelih polja, simbola Republike Hrvatske koji se nalazi na njezinom grbu.
Pored Hrvatskog paviljona, ovom prilikom je predstavljen vizualni identitet projekta Croatia Expo 2010 koji čini logo i plakat koje je izradio Studio dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, predstavljene su i službene uniforme, specijalna kravata i šal koje je izradila Croata kao i posebna edicija poštanske marke koju je povodom Svjetske izložbe Expo 2010 izdala Hrvatska pošta.
Prisutnima su se kratkim izlaganjima obratili sponzori nastupa i organizatori ovog predstavljanja: Turkish Airlines koji je službeni zrakoplovni prijevoznik, Huawei Technologies koji je službeni sponzor nacionalnog dana Republike Hrvatske te Kompas.hr koji je službena turistička agencija. Predstavljanje je završilo prigodnim nastupom ansambla Lado.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*