Predstavljena monografija “Stari gradovi Bosne i Hercegovine”

Nacionalni komitet ICOMOS i UN u BiH predstavili su u ponedjeljak u Sarajevu monografiju “Stari gradovi Bosne i Hercegovine”, a na njenoj izradi sudjelovali su arhitekti, konzervatori, arheolozi i povijesničari iz cijele BiH.

Oni su koristili dostupnu arhivsku i pisanu građu, općepoznatu i priznatu literaturu, a u slučaju ratom uništene dokumentacije i usmene informacije djelatnika zaštite.

Knjiga je upotpunjena bogatom foto dokumentacijom i posebno izrađenim planskim osnovama. Sadrži pet tema koje su prevedene i na engleski jezik.

Na prezentaciji u Brusa bezistanu istaknuto je kako monografija daje cjelovitu i kompleksnu prezentaciju srednjovjekovnih gradova na prostoru BiH, njihov popis i razmještaj, detaljne podatke o nastanku i građenju, arheološkim istraživanjima, provedenim konzervatorsko-restauratorskim intervencijama ili pak njihovoj višegodišnjoj nebrizi i zapuštenosti.

Izdavač je Nacionalni komitet ICOMOS u BiH, a tom publikacijom nastoji se ukazati na značaj zapostavljenog kulturno-povijesnog graditeljstva, potaknuti primjereniji odnos prema srednjovjekovnim gradovima te njihovu integraciju u suvremene društvene tijekove.

Urednik te monografije Ferhad Mulabegović kaže kako se na tom projektu radilo oko godinu i pol, ali i ističe da je to široka tema i skup posao, te zahtijeva sudjelovanje svih segmenata društva.

Dubravko Lovrenović, jedan od autora ističe da ta knjiga pokazuje da je „naša država u jednom trenutku svoje povijesti, koji je bio podugačak, uspjela dosegnuti možda najznačajnije standarde koji se vežu za razvoj gradova”.

Za njega je ta knjiga vrijedan izdavački poduhvat koji podsjeća na period kad su knjige objavljivane u velikom broju primjeraka.

I Milijana Okilj, jedna od autorica naglasila je značaj te publikaciji, te namjeru da se potakne razmišljanje o starim gradovima i uopće o graditeljskom nasljeđu kao i da se unaprijedi njihovo istraživanje i obnova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*