Predstavljena poštanska marka s likom Ruđera Boškovića

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu danas je predstavljena prigodna poštanska marka zajedničkog izdanja Hrvatske i Vatikanske pošte u povodu 300. obljetnice rođenja hrvatskog isusovca Ruđera Josipa Boškovića, priopćeno je iz Ministarstva.

Na predstavljanju su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić i predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić, a nazočni su bili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje “Godine Ruđera Boškovića” te predstavnici crkvene vlasti, među kojima i Hrvatske provincije Družbe Isusove.

Ministar Jandroković zahvalio je svima koji su, prepoznavši značaj toga projekta, pridonijeli njegovu ostvarenju. Izrazio je pritom zadovoljstvo što je Hrvatska među onim državama koje su do sada dvaput ostvarile zajednička filatelistička izdanja s Vatikanskom poštom. Prva zajednička poštanska marka izdana je 1998. godine prigodom 500. obljetnice rođenja hrvatskog minijaturista Jurja Julija Klovića.

Govoreći o vezama Republike Hrvatske i Svete Stolice, istaknuo je kako će se iduće godine obilježiti 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa te poručio kako hrvatski narod nikada neće zaboraviti težinu i značaj trenutka u kojem je Sveta Stolica među prvima priznala neovisnost Hrvatske, u trenucima ratnih razaranja i političke neizvjesnosti. U tom smislu, ovo zajedničko izdanje poštanske marke s likom Ruđera Boškovića dodatna je potvrda tradicionalno dobrih odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice, a ujedno će pridonijeti dosadašnjim naporima da se međunarodno predstavi Boškovićev rad i hrvatski identitet, kazao je ministar Jandroković.

Posebno zadovoljstvo izrazio je prihvaćanjem prijedloga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija da se u pozadinu poštanske marke uključi i skica kupole bazilike Svetog Petra, za čije je saniranje Bošković zajedno s dva francuska matematičara ponudio trajno rješenje, spasivši tako od potpunog rušenja ovo nenadmašivo Michelangelovo djelo. Bošković jednako pripada i Hrvatskoj i Europi, no vjernost domovini sačuvao je kao najveću vrijednost, čime ostaje primjer i putokaz Hrvatskoj u budućem članstvu u Europskoj uniji, u koju će Hrvatska utkati svoje kulturne vrijednosti i vjersku tradiciju, te time pridonijeti i jačanju europskog kršćanskog identiteta, zaključio je ministar Jandroković.

Također je napomenuo kako će se predstavljanje zajedničkog izdanja marke u spomen na 300. obljetnicu rođenja Ruđera Boškovića za nekoliko dana održati i u Rimu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Jukić predstavio je izgled zajedničke poštanske marke kojom je dan pečat veličini ličnosti Ruđera Boškovića, dok se biskup Pozaić prisjetio riječi Svetog Oca za nedavnog apostolskog pohoda Hrvatskoj, kojima je odao priznanje tom slavnom Hrvatu i istinskom isusovcu. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*