Predstavljena službena web stranica Biskupske konferencije BiH

Tijekom 53. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje se od 3. do 5. studenog održava u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja, predstavio je biskupima službenu internet stranicu Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Web stranicu, koja se može naći na adresi www.bkbih.ba, tehnički su uredili i osmislili, prema smjernicama biskupa Vukšića i Tajništva Biskupske konferencije BiH, djelatnici Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH Davor Herceg te braća Dražen i Marin Oberan. Biskup Komarica je izrazio radost zbog otvaranja nove stranice te čestitao svima koji su radili u njezinoj izradi.

Na novootvorenoj web stranici, osim aktualnosti o radu Biskupske konferencije BiH i svih njezinih tijela, mogu se, između ostaloga, pronaći informacije o ustroju Katoličke Crkve i Svete Stolice. U istoj rubrici pod nazivom “Katolička Crkva” nudi se niz informacija o Apostolskoj nuncijaturi u BiH kao i korisni linkovi koji vode na interaktivne aplikacije pretrage Biblije i Časoslova. Pored toga, u istoj rubrici moguće je pristupiti tekstovima važnih crkvenih dokumenata kao što su Zakonik kanonskoga prava i Katekizam Katoličke Crkve .

U rubrici pod naslovom “O nama” , nalaze se, između ostalog, statistički podaci o broju katolika u pojedinim biskupijama i u cijeloj Bosni i Hercegovini od 1996. do 2010. kao i drugi korisni statistički podaci o krajevnoj Crkvi u BiH.

O biskupijama u Bosni i Hercegovini kao i biografijama svih biskupa članova BK BiH moguće je saznati pregledanjem pripadajućih rubrika dok su rubrici pod nazivom “Tijela BK BiH” pobrojane su sve komisije, vijeća i odbori ove ustanove s njihovim pravilnicima i članovima.

O redovništvu u BiH više se može pročitati u istoimenoj rubrici koja upućuje na web adresu nedavno otvorene stranice Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH.

U rubrici “Dokumenti” nalaze se razne odredbe, direktoriji i smjernice Biskupske konferencije BiH, a u rubrici pod naslovom “Zakoni” nalazi se veliki broj ugovora i drugih dokumenata među kojima su: Temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Rad Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u obliku vijesti, najava, svih dosadašnjih priopćenja, poslanica, izjava, apela, i dr. moguće je pratiti u rubrici “Aktualnosti”.

Multimedijalni dio namijenjen je za prezentaciju odgovarajućih video i audio sadržaja, a u fotogaleriji korisnici mogu pronaći fotografije s najvažnijih događanja iz rada BK BiH.

Pored toga što se nudi mogućnost besplatnog pohranjivanja velikog dijela sadržaja u word ili PDF formatu, svi sadržaji s web stranice također se mogu preporučiti prijatelju ili tiskati, a koristeći tražilicu cjelokupnu bazu podataka moguće je pretraživati na osnovu unesenog pojma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*