Predstavljeno treće izdanje “Hrvatskoga općeg leksikona”

U Leksikografskom zavodu “Miroslav Krleža” u Zagrebu danas je predstavljeno treće izdanje “Hrvatskoga općeg leksikona” (HOL). O Leksikonu su govorili urednik prvoga izdanja iz 1974. Josip Šentija i urednik sadašnjeg izdanja Mladen Klemenčić.

Šentija je podsjetio kako je prvo izdanje objavljeno u jeku političke represije te dodao da su unatoč tomu u njega bila uvrštena imena proskribiranih političara Savke Dapčević Kučar, Mike Tripala, Franje Tuđmana i generala Ivana Rukavine.

Mladen Klemenčić istaknuo je da Leksikon ima oko 50.000 natuknica, među kojima je novih 7000. Dodao je da je riječ o kućnom izdanju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” jer su na njemu, uz stručnjake iz LZ-a, radila samo tri vanjska suradnika.

Hrvatski opći leksikon nastavlja četrdesetogodišnju tradiciju Leksikografskoga zavoda u izdavanju jednosveščanog univerzalnog priručnika namijenjena širokomu krugu korisnika.

Kratkim i preciznim definicijama tumače se vlastita imena i pojmovi koji se javljaju u svakidašnjoj uporabi, a pripadaju područjima kulture, znanosti, tehnike, gospodarstva, politike, športa i zabave.

Obrađuju se države i narodi svijeta, povijesni događaji, politička, vjerska, društvena, umjetnička i druga gibanja ili smjerovi. Tekstovi brojnih natuknica upotpunjeni su raznovrsnim ilustracijama. Izgovor stranih riječi označen je novim transkripcijskim sustavom.

Nacionalni atribut u naslovu Leksikona upozorava na pojačan udjel nacionalne građe te da se građa univerzalne naravi donosi i sagledava s prevladavajućega hrvatskog stajališta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*