Predstavnici Komiteta za politička i sigurnosna pitanja EU u BiH

Veleposlanici Komiteta za politička i sigurnosna pitanja EU (PSC), stalnog tijela Europske unije zaduženo da definira vanjsku i sigurnosnu politiku EU i daje smjernice misijama i operacijama EU, sastali su se danas u Sarajevu s Valentinom Inzkom, specijalnim predstavnikom EU.

Tijekom sastanka, Inzko je rekao veleposlanicima Komiteta za politička i sigurnosna pitanja EU da se politički zastoj koji je obilježio posljednje četiri godine ne smije ponoviti. Specijalni predstavnik EU je istaknuo da je Bosni i Hercegovini potrebno brzo formiranje vlasti i novi početak. Valentin Inzko je naglasio da „liberalizacija viznog režima nije bila samo topla dobrodošlica za građane BiH da putuju Europom; to je također pokazalo da Bosna i Hercegovina može ispuniti međunarodne uvjete kada se njeni lideri potrude.“

Komitet za politička i sigurnosna pitanja je stigao u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini kako bi se sastao s lokalnim političkim liderima, predstavnicima pravosuđa i civilnog društva BiH, te agencijama EU u BiH.

Članovi Komiteta za politička i sigurnosna pitanja su naglasili da EU ostaje posvećena jačanju i stvaranju funkcionalnog, prosperitetnog i modernog demokratskog društva u BiH  koje će u konačnici biti u stanju osigurati članstvo u EU.

Predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku EU su naglasili da su Bosni i Hercegovini potrebne odgovorne vlasti koje će ostvariti napredak i lideri koji su spremni na postizanje teških kompromisa. Tijekom sastanaka izjavili su da EU neće prihvatiti bilo kakvo osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, niti poništavanje reformi koje su već provedene kako bi se zemlja približila EU. Europska unija je spremna krenuti naprijed sa BiH na konstruktivan i kreativan način, te ispuniti obećanja kada neophodni uvjeti budu ispunjeni.

Veleposlanici Komiteta za politička i sigurnosna pitanja su tijekom svojih susreta ukazali na oblasti koje bi trebale biti prioritetne za novoizabrano političko rukovodstvo u BiH: prvo, ustavna reforma i rješavanje problema diskriminirajućih odredbi identificiranih u odluci Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, te poboljšanje sustava donošenja odluka kako bi BiH došla u poziciju da može usvojiti, provoditi i realizirati mjere potrebne za unapređenje integracije zemlje u EU; drugo, hitna potreba da se riješi pitanje državne imovine; i treće, BiH mora biti u mogućnosti provesti popis pučanstva na državnoj razini 2011. godine.

Tijekom sastanaka veleposlanici su prenijeli poruku da će EU, zajedno s međunarodnom zajednicom u BiH općenito, nastaviti pomagati novoizabranim vlastima da vrate zemlju na put reformi i napretka ka europskim i euroatlantskim integracijama.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*