Predstavnik MMF-a: Ove godine ne očekujemo gospodarski rast u BiH

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu Milan Cuc izjavio je da ove godine ne očekuje gospodarski rast u Bosni i Hercegovini.

“Ekonomski indikatori u prvom kvartalu godine su razočaravajući i stoga ne očekujemo rast ekonomije ove godine. Direktni izazov za javne financije je zatvoriti financijske rupe. To treba uraditi kroz kombinaciju oštrije kontrole rashoda i vanjskog financiranja”, rekao je predstavnik MMF-a.

Cuc je za Dnevni avaz izjavio da će pregovori BiH i MMF-a biti nastavljeni nakon što vlasti u BiH definiraju konkretne ekonomske politike i mjere koje bi predstavljale temelj aranžmana.

Istakao je da će iznos kredita biti utvrđen tijekom pregovora, te da će taj iznos zavisiti od financijskih potreba zemlje, snage programa i toga koliko će novac iz drugih izvora biti dostupan BiH. “Visina kredita mora biti u skladu sa sposobnošću zemlje da otplaćuje kredit”, rekao je Cuc.

Dodaje da ekonomija u BiH prolazi kroz teško razdoblje i da oporavak koji je počeo u 2010. slabi zbog znakova da kriza u eurozoni negativno utječe na izvoz roba iz BiH i na priljev kapitala u BiH.

Po njegovim riječima, BiH treba reaktivirati plan sprovođenja strukturalnih reformi koji bi trebao obuhvatiti aktivnosti usmjerene na unapređenje poslovnog okruženja i privlačenje stranih investicija. “To je najsigurniji način da se ojača oporavak, podrži rast i da se otvore nova radna mjesta”, rekao je Cuc.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*