Predstavom “Europljani” otvoreno 52. izdanje MESS-a

Predstavom “Europljani” redatelja Jirija Adameka u izvedbi češkog ansambla “Boca Loca Lab” večeras je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo dignuta zavjesa 52. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Ovogodišnji MESS donijet će 33 predstave iz 20 zemalja, te ugostiti više od 500 umjetnika iz cijelog svijeta. Pored Sarajeva, festivalski program će biti održan i u Visokom, Zenici i Goraždu.

Izvedbi predstave prethodila je svečanost otvaranja, kada je publiku i goste u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo uime ekipe MESS-a pozdravila Una Bejtović, podsjetivši da je MESS od osnivanja uvijek bio posvećen borbi protiv stereotipa, predrasuda i ograničenog uma i duha.

“Mi u MESS-u snažno vjerujemo da je nedopustivo da ijedan državni sistem u svijetu drži svoje građane u strahu. Zbog toga je ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno slobodi različitosti, slobodi propitivanja društvene stvarnosti, slobodi umjetničkog izraza i identiteta i slobodi kritičkog mišljenja”, kazala je ona.

Glumica Maja Izetbegović pročitala je završni izvještaj sa suđenja članicama punk grupe Pussy Riot u Ruskoj Federaciji, koje su zbog huliganizma i “molitve” protiv ruskog predsjednika osuđene na zatvorske kazne, dok je francuskoj umjetnici, koreografinji i redateljici Julie Dossavi pripala čast da otvori Festival.

Ona je u kratkom obraćanju podsjetila da je kao mlađa često bila žrtva rasizma u školi i svakodnevnom životu, te da je mnogo propatila kako bi uspjela kao žena i crnkinja. Istaknula je da joj je ples omogućio da bude prihvaćena.

“I moja predstava je dobila snagu i upravo zahvaljujući umjetnosti sam uspjela da se izrazim i postanem uspješna žena. Uime različitosti i slobode proglašavam MESS otvorenim! Želim vam puno sreće i dug život Festivala”, istaknula je Dossavi.

Nakon češke trupe, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će nastupiti i njemački jazz glazbenik David Gazarov, dok će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti izvedena predstava “Deda ne voli sving” rediteljice Julie Dossavi i njene kompanije iz Francuske.

Festival MESS paralelno je otvoren i u Zenici, gdje je u Bosanskom narodnom pozorištu izvedena predstava “Moj sin malo sporije hoda” redatelja Janusza Kice ZeKaeM teatra iz Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*