Prekinut postupak rehabilitacije Draže Mihailovića

draza-mihailovic3Postupak za rehabilitaciju četničkog vojvode Dragoljuba Draže Mihailovića prekinut je u petak pred Višim sudom u Beogradu do pravomoćnosti presude o točnom datumu njegove smrti.

Prvi Osnovni sud u Beogradu donio je odluku, prema kojoj je Mihailović strijeljan 31. lipnja 1946. godine na koju su predlagači rehabilitacije podnijeli žalbu, jer tvrde da je strijeljanje izvršeno 17. lipnja 1946.

Predsjedavajući sudskim vijećem Aleksandar Ivanović rekao je da se postupak rehabilitacije prekida do pravomoćnosti postupka kojim bi se utvrdio točan datum Mihailovićeve smrti koji je značajan za proces rehabilitacije, javlja Tanjug.

“Prošlo je skoro godinu dana od početka procesa, a dalje vođenje postupka bez datuma bi bilo necjelishodno”, rekao je Ivanović i dodao da će postupak rehabilitacije biti nastavljen daljim saslušanjem povjesničara Branka Latasa, nakon utvrđivanja datuma Mihailovićeve smrti.

Opunomoćenik predlagača za rehabilitaciju Mihailovića Zoran Živanović rekao je da svi izvori govore da je Mihailović strijeljan 17. lipnja 1946. godine, odnosno dva dana po izricanju presude, što znači da nije imao pravo na žalbu i da mu presuda nije ni uručena.

Odluka o rehabilitaciji bit će donesena u pisanoj formi, neće se javno objavljivati, već će njen pisani otpravak biti dostavljen strankama u postupku, nakon čega će se i javnost moći upoznati s odlukom suda.

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle godine Mihailovića mrtvim, a kao datum njegove smrti odredio je 31. lipanj 1946. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*