Premda ga je Zagreb već demantirao, Dačić i dalje tvrdi da je Milanović odbio s njim razgovarati

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u Bruxellesu da se odnosi između njegove zemlje i Hrvatske odvijaju u negativnom smjeru i da su nedavne presude Haaškog suda vratile regiju u 90-e godine prošlog stoljeća.

Dačić je optužio Hrvatsku da se ne odaziva na inicijative koje bi po njemu unaprijedile suradnju. “Predložio sam da uvedemo prelazak granice s osobnim iskaznicama, što smo s Makedonijom već proveli, a Hrvatska šuti dvije, tri godine na moju inicijativu”, rekao je Dačić u raspravi na konferenciji o Balkanu koju svake godine u prosincu organizira nevladina udruga Prijatelji Europe.

“Mislim da se odnosi s Hrvatskom odvijaju u negativnom smjeru”, nastavio je Dačić postavljajući pitanje “je li to zato što Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a mi ne”.

“Ne vidim razloga da se ponovno pravi carski rez na Balkanu po crtama od prije nekoliko stoljeća. Uostalom i Slovenija je proživjela tu fazu, na početku je bila dovoljna sama sebi, ali sada više nije, Slovenija je sada glavni kreator suradnje na Balkanu i zato pozivam Hrvatsku, kao što pozivam i naše u Srbiji da ne pravimo led koji nitko neće moći razbiti u našim odnosima”, rekao je srbijanski premijer.

Dačić je napao Haaški sud kazavši da su Srbi osuđeni na tom sudu na više godina zatvora nego što su to bili Nijemci na suđenju u Nuernbergu.

Rekao je da su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova pogoršali odnose u regiji, posebice između Srbije i Hrvatske, kazavši da oslobađajuće presude “ne pridonose načelu da svi zločini trebaju biti kažnjeni”.

Jutarnji list je prošloga tjedna, pozivajući se na visoki izvor u hrvatskoj Vladi, objavio da u Hrvatsku nije stigao nikakav, službeni ili neslužbeni, zahtjev za održavanje sastanka s Ivicom Dačićem.

Izvor iz hrvatske Vlade ustvrdio je da uopće nije bilo takvih zahtjeva, ali i da za sada nisu ispunjeni uvjeti za susret s Dačićem.

Dačić je do tada u više navrata izjavio da Zoran Milanović odbija međusobne kontakte, ali je zanimljivo takve izjave počeo davati tek nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Prvi put to je učinio 19. studenoga u Novom Sadu, kada je na novinarsko pitanje kako se presuda hrvatskim generalima odražava na odnose Srbije i Hrvatske, najprije odgovorio da nikakav odnos nije ni postojao, a potom implicitno okrivio Hrvatsku.

“Što, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli sresti se s nama i stalno su ispostavljali neke uvjete”, rekao je Dačić, ustvrdivši da je on sam više puta bezuspješno zvao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*