Premda nije po volji nekim udrugama, Mirjana Petir izabrana u saborski Odbor za ljudska prava

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

Raspravu je jedino izazvao izbor vanjskih članova Odbora za ljudska prava, nakon što je Goran Beus Richembergh (HNS) poručio kako ne može glasovati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale “homofobom desetljeća”.

“Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži izbor bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost”, rekao je Richembergh, naglasivši kako Sabor ne bi smio svojim odlukama iritirati javnost, posebno ne onu koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

U tom je smislu predložio da se ponovno provede natječaj za izbor članova tog odbora, prigovorivši, kao i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, i odluci da u Odboru sjede dva člana romske nacionalne manjine, zauzevši se da manjine zastupljene u Odboru imaju po jednog predstavnika. Za repliku se potom javio HSS-ov zastupnik i predsjednik te stranke Branko Hrg, naglasivši da Marijanu Petir nije za članicu Odbora predložio HSS, nego Hrvatska biskupska konferencija (HBK).

“Visoko cijenim vaš pokušaj da se odgovornost prebaci na nekoga drugoga, ali odgovornost za ovaj izbor snosimo mi, a ne HBK”, odgovorio mu je Richembergh. Njemu je replicirao i Dinko Burić (HDSSB), zamjerivši HNS-ovcu da se nečemu protivi, a ne podnosi nikakve prijedloge. “Nemojte obezvrjeđivati osobne prijedloge, a posebno ne one koje dolaze od Biskupske konferencije”, poručio je Richemberghu.

Inače, 104 izabrana vanjska člana saborskih odbora javni su, znanstveni i stručni djelatnici izabrani u međustranačkim konzultacijama, između više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložile stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci.

Po saborskom Poslovniku, svako radno tijelo može imati do šest vanjskih članova, koji na sjednicama sudjeluju bez prava glasa, a njihovo stručno mišljenje odborima bi trebalo pomoći u pripremi zakonskih i drugih akata. Vanjski članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu od 2.000 kuna, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi u vremenima krize i štednje u svim resorima u pitanje uskoro mogla doći i visina te naknade.

Izglasavanjem odluka o izboru vanjskih članova odbora Sabor je zaključio ovogodišnje zasjedanje.

Predsjednik Sabora Josip Leko tu je priliku iskoristio kako bi svim zastupnicima čestitao sretan Božić i Novu godinu, zaželjevši im uspješnu 2013., te najavivši novo okupljanje na plenarnoj sjednici u drugoj polovici siječnja, vjerojatno 23. siječnja.

“Želim vam da lijepo provedete božićne blagdane i da se sretnemo u prvom mjesecu orni za rad, za raspravu i odlučivanje, jer, kako sam čuo, doći će dosta prijedloga iz Vlade”, poručio je zastupnicima koji su se ispred sabornice okupili na koktelu. [Hina]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*