Preminuo Ivo Škrabalo

Ivo Škrabalo, političar, filmski redatelj, scenarist, dramaturg i povjesničar filma umro je danas nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu u 78. godini.

Rođen je u Somboru 19. veljače 1934. Osnovno i srednje školovanje završio je u tom gradu, a zatim se seli u Zagreb gdje je završio Pravni fakultet. Nkon toga je studirao na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je diplomirao filmsku režiju.

Bio je dramaturg u zagrebačkim filmskim kućama. Redatelj je i scenarist više zapaženih dokumentarnih filmova, od kojih se ističu “Velika porodica” i “Slamarke divojke”. Autor je više djela na temu filma, a surađivao je u izradi Filmske enciklopedije.

Kao jedan od urednika u Hrvatskom tjedniku 1971. bio je, nakon sloma Hrvatskog proljeća, proskribiran te je radio kao savjetnik za repertoar u Croatia filmu.

Politički se aktivirao 1990-ih u HSLS-u, na čijoj je listi 1992. i 2000. bio izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Tijekom Domovinskog rata u vladi narodnog jedinstva neko vrijeme bio je doministar kulture za međunarodnu suradnju.

Godine 2002. je, zbog neslaganja s politikom tadašnjeg predsjednika stranke Dražena Budiše, zajedno s nekolicinom istomišljenika predvođenih Jozom Radošem, izašao iz HSLS-a te osnovao novu liberalnu stranku – Libra.

Bio je i potpredsjednik liberalne, demokratske i reformatorske grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*