Preminuo Kiro Gligorov, prvi makedonski predsjednik

Prvi predsjednik nezavisne Makedonije, Kiro Gligorov, preminuo je u ponedjeljak u svom domu u Skoplju, u 95. godini života. Gligorov je postao predsjednikom Makedonije 1991., a na dužnosti ostao do 1999. godine.

Prvi predsjednik nezavisne Makedonije bit će, kako javljaju makedonski mediji, sahranjen već u utorak.

Gligorov je, podsjetimo, preživio atentat 1995., a nakon šest tjedana oporavka vratio se predsjedničkim poslovima.

Rođen je 3. 5 1917. godine u Štipu. Gligorov je bio sudionik Narodnooslobodilačke borbe i obavljao je brojne odgovorne funkcije u bivšoj Jugoslaviji. Još 1945. postaje pomoćnikom Mitra Bakića, generalnog sekretara Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) i na tom mjestu ostaje do 1947. godine.

Nakon toga počinje raditi u Ministarstvu financija Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), a poslije lišavanja slobode ministra financija Sretena Žujovića, 1948. godine, postaje ministar financija i tu funkciju obavlja do 1952. godine.

Tada postaje na godinu dana pomoćnikom Borisa Kidriča, predsjednika Ekonomskog veća Vlade FNRJ. 1962. godine izabran je za člana Centralnog komiteta SKJ, da bi do do 1967. godine bio na funkciji saveznog sekretara za financije. Dvije godine kasnije, na Devetom kongresu SKJ, izabran je za člana Predsjedništva CK SKJ.

Od 1971. do 1972. godine bio je član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kada na Desetom kongresu SKJ biva izabran je za člana Predsjedništva CK SKJ. Od 1974. do 1978. godine bio je predsjednik Savezne skupštine SFRJ, a 1987. godine je otišao u mirovinu, da bi se u politiku vratio na poziv Ante Markovića, tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ kako bi sudjelovao u timu za reforme.

Poslije raspada Jugoslavije, 1991. godine postaje predsjednik Makedonije i ostaje na toj funkciji i nakon drugih izbora, sve do 1999. godine.

U vrijeme pregovora šest lidera tadašnjih jugoslavenskih republika, skupa s Alijom Izetbegovićem zagovarao je preustroj tadašnje SFRJ po modelu stepenaste (kon)federacije po modelu 2+2+2, no taj pokušaj zaustavljanja jugoslavenske krize i sprječavanja rata završio je neuspjehom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*