Preoptimistični ili neozbiljni Lagumdžija

lagumdz1 Moguće je da Bosna i Hercegovina do 2014. bude zemlja NATO-a i zemlja EU-a, izjavio je danas u Sarajevu, uoči otvaranja konferencije “Progresivna društva na Balkanu”, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Lijepo i optimistično zvuči, nema spora, no istovremeno dok su prenosili vijest o optimizmu predsjednika vodeće oporbene stranke, mediji su prenijeli i informaciju da bi BiH, zbog neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH” BiH mogla biti izbačena i iz Vijeća Europe, najstarije i najbrojnije organizacije europskih država, organizacije koja je prvi korak prema punoj integraciji u euroatlantske strukture. I to ne informaciju iz rekla-kazala izvora, nego izjavu koju je dao izvjestitelj Vijeća Europe za BiH Kimmo Sasi, koji je rekao da postoji mogućnost “suspenzije članstva BiH u Vijeću Europe ako bude utvrđeno da zemlja ne zadovoljava osnovne standarde poštovanja ljudskih prava”. Također, mediji su prenijeli i izjavu crnogorske ministrice za evropske integracije Gordana Đurović da “Crna Gora može biti spremna za članstvo u Europskoj uniji do 2014. godine, ali je realna opcija da do prijema dođe do 2018.” A Crna Gora je nešto lakši slučaj od BiH.
I na koncu, za Lagudžiju možda i najvažnije, mediji su prenijeli i rezultate terenskog istraživanja “Mišljenja iz bh. zajednica” koje su u siječnju i veljači provele organizacije “Safeworld” i “Nansen dijalog centar Sarajevo”, koji govore kako građani BiH ne vjeruju da će na općim izborima u listopadu doći do bilo kakvih pozitivnih promjena.
No, ima razloga pomisliti da Lagumdžija možda zapravo i nije tako optimističan, budući da se već u prvoj rečenici koja je uslijedila nakon ove u kojoj je govorio 2014. bavio ukidanjem viza. Možda se samo malo zaigrao. [I. M.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*