Presuda: RS mora isplatiti odštetu obiteljima žrtava granatiranja Sarajeva

Općinski sud u Sarajevu donio je 17. kolovoza dvije nove presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu Sarajlijama koje su tijekom rata izgubili najbliže članove obitelji, potvrdio je za agenciju Anadolija Esad Hrvačić, odvjetnik koji zastupa obitelji ubijenih civila i žrtve rata.

Uz presudu donesenu 13. srpnja ove godine, kada je Vladi RS naložena isplata 437.000 KM odštete za 31 Sarajliju koji je tijekom rata izgubio najbliže članove porodice, sada već postoje tri presude koje je sarajevski sud donio u korist žrtava 44-mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“U slučaju nove dvije presude radi se, također, o obiteljima civilnih žrtava rata. Svaki dan očekujemo završetak novih sudskih postupaka i donošenje novih presuda. Sudska praksa je prihvatila tužbeni zahtjev po pitanju pravnog temelja i visine štete. Očekujemo da će i ostale presude biti pozitivno rješavane”, rekao je Hravačić za Anadoliju.

On se u tužbama se, uz ostalo, pozivao na činjenicu da je Haaški sud (ICTY) izrekao pravomoćne presude bivšim zapovjednicima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog “terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva”.

Po mišljenju pravnog zastupnika žrtava, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo tužiti Republiku Srpsku, jer je prošao kroz neviđenu torturu. Kako je Daytonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne RS, a krivična djela opsade Sarajeva provodila Vojska RS, odgovornost tog entiteta je neupitna.

Po Statutu Haaškog suda, djela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarijevaju, kao ni šteta koja nastupi uslijed tih krivičnih djela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*