Presuda za ratni zločin: petorici Puma od dvije do šest godina

Od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske Pume optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji Maestral 2 petorica su nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđena na zatvorske kazne od dvije do šest godina, a dvojica su oslobođena.

Sudsko vijeće oslobodilo je prvooptuženog Emila Črnčeca i Gorana Gaću, ustvrdivši da tijekom suđenja nije izveden ni jedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika. Za taj su zločin na po šest godina zatvora osuđeni Tihomir Šavorić i Nenad Jurinac, dok je pet godina dobio Anto Novačić.
Optuženi Robert Precehtjer i Robert Bevak osuđeni su na po dvije godine zatvora zbog pomaganja u zločinu. Oni su, naime, prevozili zarobljene vojnike na stratište. Njima i dvojici oslobođenih sud je ukinuo pritvor u kojem su zadržana trojica osuđenih na pet i šest godina zatvora.

Šestorica srpskih zarobljenika ubijena su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u BiH. Tužiteljstvo tvrdi da je zločin počinjen po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea te da su hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Sedmorica optuženika uhićeni su u lipnju 2009., a u listopadu te godine, na dan kada je podignuta optužnica, pušteni su na slobodu, no poslije su ponovno vraćeni u pritvor. Od početka postupka odbacivali su krivnju za ratni zločin. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*