Haaški sud će u lipnju izreći presudu u slučaju “Prlić i drugi”

Za lipanj ove godine planirano je izricanje prvostupanjske presude u jednom od najkompleksnijih predmeta koji su se vodili pred Haaškim sudom – suđenju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za progon muslimanskog stanovništva tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u BiH.

Haaško tužiteljstvo za bivšeg premijera HR Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića zatražilo je kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

Predmet “Prlić i drugi”, zbog svoje kompleksnosti ujedno je i jedan od tri moguća žalbena predmeta za koje sud ne vjeruje da može dovršiti do kraja 2014. godine kada bi trebao zatvoriti vrata.

Uz taj predmet, sud očekuje i da će predmeti “Šešelj” i “Tolimir” također probiti predviđeni rok od 31. prosinca 2014. za završetak rada Haaškoga suda.

Tijekom ove godine Haaški bi sud trebao izreći šest prvostupanjskih presuda među kojima su, osim one u predmetu “Prlić i drugi”, i presude u predmetima “Šešelj” te “Stanišić i Simatović”.

Do sada Haaški je sud zaključio postupke protiv 126 od 161 osobe a vodi postupke protiv 35 osoba.

U ovom su trenutku dva postupka u predraspravnoj fazi a pet u fazi prvostupanjskog suđenja protiv ukupno 16 osoba, dok je šest predmeta u žalbenoj fazi koji obuhvaćaju 17 nepravomoćno osuđenih osoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*