Preustroj FBiH: Bihać, Mostar, Sarajevo, Travnik i Tuzla središta okrupnjenih županija?

mirko-pejanovicPredsjednik Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović ponudio je ideju o preustroju Federacije BiH prema kojoj bi trebalo okrupniti i smanjiti broj županija, te da Sarajevo, Mostar, Travnik, Tuzla i Bihać budu “stolna” središta tih okrupnjenih županija, donosi današnje izdanje Dnevnog lista.

Prevedeno, umjesto 10, Federacija BiH bi mogla ili trebala biti sklopljena od 5 uvećanih županija. Te bi regionalne cjeline, smatra Pejanović, bile ekonomski održive i multietničke.

Na Pejanovićevim idejama i tragu je i mukotrpni rad američkog stručnog tima koji se od početka ove godine bavi preporukama o preustroju Federacije BiH, piše Dnevni list.

“Upravo je Travnik najintrigantniji dio Pejanovićeve ideje jednako kao što je to povijesno odredište iznimno zanimljivo američkom stručnom timu. Vezirski je Travnik središte središnje Bosne, ponekad spajalica, ali u ratu i nakon njega grad jezivog razdora između Hrvata i Bošnjaka”, navodi Dnevni list.

Navodi se i to kako se zbog osjetljive političke situacije oprezno pristupa i Travniku i Mostaru. Pejanović, naime, nije ulazio u dublje promišljanje o tome na koji način ustrojiti vlast kako bi svi približno bili ravnopravni i zadovoljni. Također, ostalo je nedorečeno i okrupnjavanje županija u Hercegovini.

2 Comments

  1. Da,nije loše za početak.treba tu još dorađivati teritorijalno,ali sa Travnik bude središte županije u kojoj če biti i Zenica,graniči se sa ludošču.Naime,na takvo što Zenica nebi nikada pristala.To vam je isto da postave Goražde za sjedište županije u kojem je i Sarajevo.Ovim prijedlogom Pejanović je provedbu unaprijed osudio na propast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*