Prevaranti građane BiH vode u EU, obećavajući im da će dobiti azil

Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava građane da ne postoji pravni temelj za dobivanje azila u bilo kojoj državi Evropske unije i da se građani BiH bespotrebno izlažu troškovima i pravnim posljedicama u bezuspješnim pokušajima stjecanja statusa koji ne pripada niti jednom bh. državljaninu, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U posljednje vrijeme primjetan je povećan trend odlaska državljana BiH radi nedozvoljenog traženja azila u pojedinim zemljama Evropske unije, a naročito u Švedskoj.

“Primijećeno je da se građani s područja općina Kalesija, Sapna i Zvornik u većem broju prijavljuju kod švedskih vlasti za dobivanje azila”, kažu iz Ministarstva sigurnosti BiH, ističući da će sve osobe koje su već napustile BiH radi traženja azila biti vraćene u BiH po ubrzanim procedurama.

Građani se upozoravaju da zbog ovih zloupotreba mogu biti kažnjeni višegodišnjim zabranama ulaska u zemlje Evropske unije i Schengenske zone te da ne nasjedaju spekulacijama koje šire neodgovorne osobe da bi ostvarile laku i brzu zaradu na sudbinama neukih građana.

Posebno upozoravaju na pokušaje pojedinih autobusnih prijevoznika s područja Republike Srbije koji navode građane BiH na ove korake.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*