Prevario hrvatske iseljenike: Anthonyju Raguzu 14 godina zatvora, mora platiti 72,5 milijuna dolara

Američki Hrvat Anthony Raguz, bivši upravitelj hrvatske štedne zadruge iz Clevelanda, u ponedjeljak je pred okružnim sudom u tom gradu osuđen na 14 godina zatvora i naloženo mu je da plati više od 72,5 milijuna dolara koliko je šteta koju je načinio sudjelovanjem u prijevari u kojoj su svoj novac izgubile tisuće štediša.

Raguz (53) je osuđen za djela prijevare, pranja novca i primanja više od milijun dolara mita i poklona za odobravanje više od 70 milijuna nevaljalih kredita od 2000. do 2010. Oštećeni su uglavnom hrvatski iseljenici, prenose u utorak lokalni mediji u Clevelandu

Nekoć ugledni čelnik Hrvatske savezne štedne zadruge St. Paul u saveznoj državi Ohiju u rujnu prošle godine priznao je krađu više od 70 milijuna dolara koja je dovela do propasti te 67 godina stare štedionice.

Hrvatska štedna zadruga St. Paul, osnovana 1943. godine, propala je prije dvije godine, a s njome i 238 milijuna dolara štednje više od pet tisuća članova udruge. Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje većini od pet tisuća štediša.

Raguz je bio vođa prijevare koja je trajala više od desetljeća. On je za više od 300 štediša odobrio tisuće nevaljanih zajmova u vrijedosti većoj od 70 milijuna dolara. Priznao je da je podijelio milijune dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja. Znao je da zajmoprimci nemaju nikakve imovine ili im je imovina veoma male vrijedosti te da nisu zaposleni, a često su davali i lažna imena.

Većina zajmoprimaca kredite nije vraćala, a da bi prikrio trag, Raguz je izdavao nove kredite, na ime pokojnih ljudi i fiktivnih kompanija.

Raguz je priznao i da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milijun dolara mira i darova.

Raguzev suoptuženik Koljo Nikolovski, makedonskoga porijekla, u svibnju je osuđen na 18 godina zatvora zbog prijevare, mita i pranja novca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*