Prihvaćen sporazum o priznanju krivice, Zolja će dobiti pet do šest godina zatvora

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Rasema Handanović zvana Zolja potpisala s Tužiteljstvom BiH, a izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 30. travnja. “Još jednom želim izraziti svoje duboko kajanje za sve što sam počinila. Žao mi je što sam prisustvovala pogubljenju i izjavljujem veliku sućut svima kojima sam nanijela zlo. Počinila sam krivično djelo i želim završiti i odslužiti svoju kaznu što prije”, kazala je Handanović, obraćajući se Sudskom vijeću.

Handanović, nekadašnja pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, priznala je krivicu za zločine počinjene nad civilima i ratnim vojnim zarobljenicima u selu Trusina kod Konjica 1993. godine. Sporazumom je predviđeno da Handanović bude izrečena kazna od pet do šest godina zatvora.

Tužiteljica Vesna Budimir kazala je da se na potpisivanje sporazuma odlučila zbog “iskrenog kajanja optužene”, te činjenice da se Handanović sporazumom obavezala da će svjedočiti u drugim predmetima i istragama koje se tiču zločina u Trusini.

“Ono što je možda i najvažnije i što želim napomenuti pred ovim Sudom je da su članovi obitelji ubijenih u Trusini suglasni sa ovim sporazumom i kaznom koju smo predložili”, naglasila je Budimir.

Senad Kreho, branitelj optužene Handanović, rekao je da je odluka o prihvaćanju sporazuma pravedna, te da je optužena tijekom rata u BiH izgubila najbliže članove obitelji i bila žrtva silovanja.

Handanović je uhićena u Sjedinjenim Američkim Državama u travnju 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Sporazumom o priznanju krivice Handanović se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu. Sa svjedočenjem je započela 30. ožujka godine na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH, optuženima za ubistvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade “Neretvica”, sudjelovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika. Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku zapovjednika odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao zapovjednik nije kaznio vojnike odreda koji su sudjelovali u ubojstvima.

Za zločine u Trusini, Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar”, koji se nalazi u pritvoru, a izručen je pravosuđu u BiH iz SAD-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*