Priopćenje udruge: HDZ BiH je jučer odala počast Karadžiću i Mladiću

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo oglasila se u utorak priopćenjem za javnost potaknuta time što je, kako navode, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH odala počast srpskom vojnom i političkom rukovodstvu iz 1991. godine na proslavi Dana Republike Srpske. U priopćenju dostavljenom medijima, a koje je potpisao predsjednik Udruge Marinko Pejić,  stoji:

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, u Banja Luci se pridružilo Miloradu Dodiku na svečanosti obilježavanja dana Republike Srpske.

Članovi naše udruge zgroženi su porukama poslanima s ove proslave i ponovnim pokušajima destabilizacije države Bosne i Hercegovine. Nazočnost predstavnika HDZ-a BiH u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. siječnja 1992. godine, koji Republika Srpska obilježava kao datum osnutka toga entiteta, iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995. godine, smatramo antidržavnim činom i odavanjem počasti srpskom vojnom političkom rukovodstvu iz 1991. godine, koje je odgovorno za egzodus, ubojstva i nestajanje Hrvata i Bošnjaka s područja današnje Republike Srpske.

Doista je neshvatljivo i uvrjedljivo da predstavnici  „stožerne“ hrvatske stranke u BiH  još uvijek sebe nazivaju jedinim legitimnim i legalnim predstavnicima i onog  dijela hrvatskog naroda u BiH koji je najviše osjetio strahote zločina kreatora Republike Srpske i njezine vojske u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Jučerašnja proslava probudila je u nama nemila sjećanja na politička i ratna  zbivanja iz 1992. godine, kada je službena hrvatska politika u BiH, predvođena Matom Bobanom, zanemarila interese Hrvata u Sarajevu, Bosanskoj Posavini i središnjoj Bosni te prihvatila politički koncept Radovana Karadžića, stvorivši paradržavnu tvorevinu “Herceg-Bosnu”.

– Podsjećamo,  Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) do danas je donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS, kazao je predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo Marinko Pejić.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment