Pripadnici iranske Revolucionarde garde došli u Siriju pomoći Assadu

Pripadnici iranske Revolucionarde garde su u Siriji i pružaju pomoć režimu Bashara al Assada, potvrdio je u nedjelju u Teheranu zapovjednik te postrojbe Mohammed Ali Jaafari.

Ova izjava prvo je službeno priznanje jednog visokog vojnog zapovjednika da je Iran vojno nazočan na teritoriju Sirije gdje su ubijeni deseci tisuća ljudi od početka ustanka prije 18 mjeseci.

Jaafari nije rekao koliko se pripadnika Revolucionarne garde nalazi u Siriji ali je naglasio da oni ne sudjeluju u akcijama već da daju savjetodavnu pomoć.

Također je naglasio da se ne radi o organiziranom slanju iranske postrojbe na sirijski teritorij već o pojedincima koji žele pomoći Siriji. On je rekao da bi se, ovisno o okolnostima Iran mogao i izravnijom vojnom pomoći uključiti u sukob ako Sirija bude napadnuta izvana.

Zapadne zemlje i sirijske oporbene skupine ranije su optužile Iran da opskrbljuje sirijske oružane snage oružjem i da ih savjetuje, te su posumnjale na iransku vojnu nazočnost u Siriji, no Iran je to opovrgavao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*