Pripadnici udruga iz Domovinskog rata blokirali zgradu Općine Livno

Članovi udruga bivših pripadnika HVO–a blokirali su u petak zgradu Općine Livno. Naime, kao što je bilo i najavljeno članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Livno danas su se u dvanaest sati okupili ispred općinske zgrade. Njih više desetina je nezadovoljstvo neprovođenjem odluke Općinskog vijeća donesene na izvanrednoj sjednici, koja je bila posvećena gradnji sakralno-poslovnog objekta džamije Ćurčinica u središtu grada. Kako je rečeno na skupu, ni cjelokupna lokalna samouprava nije protiv obnove džamije.

Bivši branitelji blokirali su ulaz u zgradu Općine zbog toga što općinski građevinski inspektor nije donio rješenje kojim se zabranjuje izvođenje radova na izgradnji džamije Ćurčinica.

Predsjednik Koordinacije udruga HVO-a Željko Krišto rekao je novinarima da je zgrade Općine blokirana zbog neizvršavanja odluka Općinskog vijeća u vezi sa izgradnjom ove džamije, poručivši da je ovo jedan od načina da hrvatski narod iskaže svoju volju.

Krišto je najavio da će blokada zgrade Općine biti nastavljena u ponedjeljak, 24. listopada, kada će članovi udruga HVO-a organizirati i prosvjedno okupljanje na glavnom gradskom trgu, koje će trajati sve do izvršenja odluka Općinskog vijeća, odnosno do zabrane izgradnje džamije.

On je podsjetio da je odluku o blokadi zgrade Općine usvojena jučer na sjednici Općinskog vijeća. Sjednicu je jučer napustila većina hrvatskih vijećnika koji su odlučili da neće sudjelovati u radu općinske zakonodavne vlasti sve dok ne bude ispoštovana odluka o zabrani radova na izgradnji džamije.

Na sjednici Općinskog vijeća od 10. listopada, koju su napustili bošnjački vijećnici, vijećnici iz reda hrvatskog naroda jednoglasno su usvojili odluku da se u ratu porušena džamija Ćurčinica može obnoviti samo u izvornom obliku, a nikako prema potpuno novom projektu kao sakralno-poslovni objekt.

Radnici koji izvode radove na izgradnji Ćurčinice i danas su na svojim radnim mjestima i, dok traje blokada Općine, oni nesmetano rade svoj posao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*