Priprema li se podjela Hrvatske na tri regije?

hrv-statregije Hrvatska je vlada donijela odluku o uspostavu prvih administrativnih tijela triju statističkih regija. Vladinom odlukom osnivaju se partnerskih vijeća statističkih regija, a ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić naglasio je da se vijeća osnivaju u svrhu ravnomjernijeg razvoja hrvatskih regija i zemlje u cjelini.
Statističke regije – Središnju i Istočnu (Panonsku), Sjeverozapadnu i Jadransku Hrvatsku – osnovala je vlada Ive Sanadera radi ujednačenijeg dobivanja sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije. Neki mediji (portal Jutarnjeg lista, npr.) podsjećaju kako je prilikom njihova osnivanja istaknuto da statističke regije neće imati nikakvu administartivnu nadgradnju, nego da im je svrha isključivo, kako im i ime kaže, statistička. No, budući da se u posljednje vrijeme u javnosti dosta govorilo o potrebi racionalizacije državne i lokalne uprave, iz činjenice da se osnivaju partnerska vijeća izvlači se zaključak da je riječ o uvodu u novu administrativno-teritorijalnu podjelu zemlje.
Doduše, iz izvješćima sa sjednice Vlade na kojoj je odnesena ova odluka takav se zaključak ne možće steći. U njima se, naime, kaže da će vijeća, kao savjetodavna tijela, imati zadaću definirati zajedničke prioritete jedinica lokalne i regionalne samouprave te predlagati razvojne projekte na razini statističkih regija koji bi se financirali iz fondova EU-a. Ovdje stoga preostaje tek pribjeći onoj staroj i otrcanoj frazi – pokazat će vrijeme. [jr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*