Priprema se cyber udar: Americi prijeti informatički 11. rujan

Ukoliko ne poduzmu neke hitne akcije, SAD-u prijeti cyber katastrofa velikih razmjera poput napada na WTC ili Pearl Harbor, smatra bivši direktor Nacionalne sigurnosne agencije John McConnell.

“Već smo dobili upozorenje da nam se priprema cyber 9/11”, prenijeli su na Cnetu riječi McConnella koji smatra da su hakerski napadi na američke banke prije nekoliko mjeseci te napadi kojima je onesposobljeno tisuće računala naftnih i plinskih kompanija u Saudijskoj Arabiji i Kataru (za koje je optužen Iran) veliko upozorenje na opasnosti koje im prijete, piše Dnevnik.hr.

Takav bi napad uništio bankarski sustav, električnu mrežu i drugu važnu infrastrukturu i izazvao potpuni kaos: ‘Odjednom nema struje, nema niti način na koji se možete dokopati novca, ne možete otići iz grada niti se povezati s internetom, a ne možete se više niti osloniti na banke’ – McConnel kaže da je to scenarij cyber Pearl Harbora koji je itekako ostvariv.

Ipak, sumnja da su Iran ili neke terorističke grupe trenutno sposobne za napad tako velikih razmjera, no smatra da je samo pitanje vremena kada će oni imati te mogućnosti i krenuti u napad na SAD.

Iako upozorava kako Amerikanci nešto moraju napraviti dok ne bude prekasno, zaboravlja da, ako je vjerovati brojnim sigurnosnim analitičarima, upravo su oni prije nekoliko godina započeli sa cyber napadima na Iran te su u suradnji s Izraelcima razvili dva opasna virusa Stuxnet i Flame kojima su napali Iran, ali i neke druge zemlje, a navodno su putem virusa Flame čak špijunirali i tadašnjeg francuskog predsjednika Sarkozya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*