Prisjećanje: SFOR je prije 9 godina, tražeći Gotovinu, na Šćitu uhitio ugostitelja i učitelja

Prije devet godina, točnije 8. lipnja 2003. godine slavljeničko nedjeljno popodne (taj dan je u župi Rama-Šćit bila Prva pričest) u Gornjoj Rami pokvarila je tutnjava vojnih kamiona, džipova, tenkova i helikoptera snaga SFOR-a.

Tog popodneva zablokirani su bili svi prilazi Ripcima a pogotovo Šćitu. Naime, SFOR je tada tražio odbjeglog generala Gotovinu.

Objavljujem ovdje dva arhivska teksta iz tiskovina kako bi se podsjetili što se događalo na Šćitu tih dana. Također, pogledajte dio fotografija koje sam tada uslikao a koje su objavljivane u to vrijeme u svim tiskovinama i online medijima.

Večernji list: SFOR kod franjevaca tražio Antu Gotovinu

Snage SFOR-a u nedjelju su uhitile dvije osobe s područja općine Prozor-Rama, na sjeveru Hercegovine, a očevici tvrde da su Sforovci tražili haaškog optuženika Antu Gotovinu, te pokušali provaliti u franjevački samostan na Šćitu. Stabilizacijske snage NATO-a objavile su jučer da su oslobodile dvije osobe iz Rame, pritvorene dan prije, nakon što je utvrđeno da jedna od njih nije haaški optuženik Ante Gotovina. Iz Ureda Stabilizacijskih snaga u Sarajevu objasnili su kako su djelatnici Međunarodnog kaznenog suda u Haagu ustanovili da nije riječ o Anti Gotovini te su te dvije osobe puštene. Nije otkriven identitet generalova “dvojnika”, ali je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije objavljeno kako za to konkuriraju Jozo Meštrović i Luka Valetar iz Rame.

Akcija je, inače, počela blokadom svih važnijih putova, a kasno poslijepodne izveden je vojni helikopterski desant u blizini franjevačkog samostana. Nakon toga iz smjera Prozora u dva navrata s petnaestak vozila u gornju Ramu upali su talijanski karabinjeri, koje je pratilo pet-šest oklopnih transportera. Malo poslije 21 sat nasilno su upali u crkveno dvorište, gdje su od fra Mate Topića, gvardijana samostana, zatražili premetačinu crkvenih prostorija.

Kao razlog akcije naveli su da se u tom objektu nalazi osoba “opasna za vašu i našu sigurnost”. Kad je gvardijan zatražio nalog ili razgovor sa zapovjednikom akcije, odbili su. Tek kad je fra Mato kontaktirao s biskupom i Franjevačkim provincijatom, uz prijetnje da će o svemu biti obaviješten i Vatikan, Talijani su se povukli iz crkvenog dvorišta. Potporu su im iz zraka pružala i dva helikoptera. Istodobno, snage nizozemskog SFOR-a na zaposjednutim punktovima na raskrižjima onemogućavale su kretanje, te selektivno propuštale i pretraživale vozila.

Kako je padao mrak, pučanstvo je bivalo sve uznemirenije. Ramom se već provlačio glas o prvim uhićenjima, upadima i premetačinama obiteljskih kuća te tajnim popisima po kojima hapse. Nitko nije znao koga traže i tko je sljedeći. Policijska uprava Rama obaviještena je o akciji tek nakon što je potpuno blokirana gornja Rama. Tek je tada SFOR od njih zatražio da im osiguravaju jednu kontrolnu točku u Ripcima, gdje su djelatnici te postaje ostali cijelu noć.

Nizozemci su se u potpunosti povukli iz Rame oko 22 sata, dok su prilaze franjevačkom samostanu nastavile nadzirati jake talijanske snage. Cijelu su noć na šćitskom nasipu pregledavali vozila koja su se kretala prema samostanu. Isto tako, šćitski samostan i šire ramsko područje cijelu su noć nadzirali helikopteri, ovaj put s ugašenim svjetlima i na višim visinama. Blokada Šćita nastavila se danas.

Slobodna Dalmacija: Tražeći Gotovinu, sforovci uhitili ugostitelja i učitelja

U potrazi za hrvatskim generalom Antom Gotovinom, kojeg zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i BiH godinama potražuje Haaški sud, talijanski karabinjeri i snage španjolskog kontingenta Sfora, uz helikoptersku podršku, izveli su u nedjelju poslijepodne spektakularnu akciju u mjestu Šćit, desetak kilometara od Prozora. U akciji su zbog sličnosti s hrvatskim generalom Gotovinom, odnosno nesporazuma, uhapšeni prozorski ugostitelj Jozo Meštrović i njegov prijatelj, nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Prozor, Luka Faletar. Meštrović i Faletar su, nakon noći provedene u bazi Sfora u Butmiru, gdje su ispitani, pušteni na slobodu u ponedjeljak, oko 5 sati ujutro.

Pored hapšenja civila, prema tvrdnjama mještana Šćita, vojnici Sforaa i karabinjeri su izvršili pretres više kuća i automobila, te naposljetku, oko 22 sata, upali u dvorište franjevačkog samostana Gospino svetište i plato ispred Kuće mira u kojem su su od gvardijana fra Mate Topića zatražili pretres spomenutih objekata. Kako su nam kazali u samostanu, vojnici su svoj upad obrazložili mogućnošću da se u nekom od spomenutih objekata nalazi “osoba opasna za njihovu sigurnost”. Nakon tvrdnji fra Mate da neće dopustiti upad u samostan i Kuću mira, te izrečenih prijetnji da će o događaju obavijestiti čak kardinala i Vatikan, jedinice s oko 200-tinjak SFOR-ovih vojnika i karabinjera su se povukle, ali su nastavili patrolirati mjestom i kontrolirati promet do ranih jutarnjih sati. Samo nekoliko sati nakon što su pušteni iz baze Sfora, ekipa našeg lista posjetila je Jozu Meštrovića i Luku Faletara. Meštrović, koji je inače prvi uhićen, kaže nam da je u nedjelju nakon mise bio u gostima kod svoga pašanca, Faletarova brata, koji je slavio pričest djeteta.

— Bilo nas je dosta, slaveći pričest pekli smo janjce, a pritom su nas u više navrata kontrolirali Sforovi helikopteri, koji su nisko nadlijetali. Kada se proslava završila, u poslijepodnevnim satima odvezao sam obitelj svojim automobilom kući. I tada me je pratio jedan helikopter. Na pola puta vojnici su me zaustavili na nekom improviziranom punktu i kazali da moram tu ostati oko pola sata, što se produžilo na sat. U međuvremenu je stiglo još dosta vojnika, koji su me uspoređivali sa slikom generala Ante Gotovine.

Nisu vjerovali da nisam Gotovina, pa je Sforova prevoditeljica pozvala u pomoć čak patrolu PU Prozor. Naravno, policajci me kao ugostitelja godinama poznaju, pa su kazali moj identitet, ali su se stranci oglušili i kazali da me moraju helikopterom prebaciti u bazu na Butmiru. Odbio sam soluciju da se vozim helikopterom, pa su me prevezli automobilom – priča Meštrović.

On kazuje da su se pripadnici Sfora i karabinjera profesionalno ponašali prema njemu i da nije fizički zlostavljan. U bazi na Butmiru Meštroviću su kazali da je optužen za ratni zločin, a potom pročitali optužnicu protiv generala Ante Gotovine!?

— Doživio sam šok i praktično se izbezumio. Kazao sam da ja nisam Ante Gotovina, već prozorski ugostitelj. Sve mi se činilo smiješnim, jer nisam mogao shvatiti da tako obučeni ljudi ne mogu uočiti razliku između dva čovjeka, koja osim toga i ne sliče jedan drugom. Nakon mog protesta odveli su me u posebnu prostoriju i tu zadržali do jutarnjih sati kada su mi vratili osobne stvari i odvezli me nazad u Prozor – priča Meštrović. Gotovo identični scenarij proživio je i njegov prijatelj Luka Faletar. On se, nakon što je oko 21 sat na zamolbu Joze Meštrovića odvezao njegovu obitelj kući, vratio na mjesto događaja s namjerom da pomogne prijatelju.

— Odmah su mi zatražili isprave i izvršili pretres moga vozila, a potom kao i Jozu, usporedili s dvije slike Ante Gotovine. Cijelo vrijeme zasljepljivan sam svjetiljkom, a puške su bile uperene u mene. Oko 22 sata fra Vinko iz Gospina svetišta, koji poznaje talijanski jezik, pokušao je objasniti da ja nisam Gotovina, ali za njegove riječi stranci nisu marili – kaže Luka Faletar.

I njemu je sforovac u Butmiru kazao da je optužen za ratne zločine i pročitao mu haašku optužnicu. Faletar je također odveden u posebnu prostoriju gdje je boravio do završetka Sforovih ispitivanja, nakon čega je pušten na slobodu.

Izvor: rama-prozor.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*