Prisustvo OHR-a otežava kandidaturu BiH za EU

Zastoj u formiranju vlasti može se negativno odraziti na efikasno korištenje novca Europske unije, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” Stefano Sannino, zamjenik ravnatelja Direkcije za proširenje EU, koji se od ponedjeljka nalazi u višednevnom posjetu BiH.

Govoreći o debati u Europskoj uniji o jačanju uloge u BiH i odlasku Ureda visokog predstavnika (OHR) Sannino je kazao kako je Lisabonski ugovor o reformi pružio nove prilike i nove zadaće za Bruxelles.

– Da bismo te prilike iskoristili i suočili se s novim izazovima, EU mora ojačati svoju politiku i prisustvo, što podrazumijeva i jačanje našeg izaslanstva u ovoj zemlji. Delegacija EU mora izgraditi neophodne kapacitete svojih sektora. Ova potreba će postati još izraženija kada dođe vrijeme za potpunu primjenu Lisabonskog ugovora (samo jedan predstavnik EU u svakoj od zemalja), a samim time OHR će morati postupno nestati. BiH mora preuzeti odgovornost i u potpunosti uzeti proces europskih integracija u svoje ruke.

– Politički lideri u BiH još nisu iznašli neophodnu zajedničku viziju za Europu. Nema konstruktivnog dijaloga ni duha političkog kompromisa. BiH ima određene poteškoće govoriti jednim glasom. Država još nije došla do nivoa efikasnosti potrebnog za napredovanje u složenim pregovorima i neophodnim reformama – ističe Sannino.

Kako kaže, BiH mora jasno pokazati da nema potrebe za stranom intervencijom. Prisustvo OHR-a pokazatelj je da je još potrebno uraditi puno stvari.

– Činjenica da OHR mora biti tu i 15 godina nakon Daytona, ne pomaže budućoj kandidaturi BiH za učlanjenje u EU. Kada politički lideri postanu konstruktivniji i počnu se suzdržavati od jednostranog djelovanja, gradeći stabilno političko okružje, OHR će imati manje razloga ostati ovdje. U krajnjem slučaju, ovo posljednje je i jedan od uvjeta koji moraju biti ispunjeni da bi Vijeće za implementaciju mira donijelo odluku o zatvaranju OHR-a.