Pritvor osumnjičenim za smrt žene pri ilegalnom prelasku granice Hrvatske i BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za Dereta Zorana, Dereta Arminu i Sušić Sejada osumnjičene za kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. stavak 3., u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenja osoba iz članka 189. stavak 5. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH u utorak.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

– Dereta Zorana, zvanog „Zoki“, rođenog 05.06.1984. godine u Zagrebu, nastanjenog u Bihaću, državljanina BiH,
– Sušić Sejada, zvanog „Cigo“, rođenog 11.06.1980. godine u Vikićima, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i
– Dereta Arminu, rođenu 31.07.1988. godine u Bihaću, gdje je i nastanjena, državljanku BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode od strane pripadnika Granične policije BiH, Postrojbe granične policije Izačić, na graničnom prijelazu Izačić između BiH i Republike Hrvatske, dana 23.01.2011. godine, a narednog dana su predati Tužiteljstvu BiH.

Navedeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo, tako što su dana 22.01.2011.godine, prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice iz BiH u Republiku Hrvatsku, za dogovoreni iznos od 2.500 eura, pokušali da krijumčare tri osobe albanske nacionalnosti, državljane Republike Srbije sa Kosova, što je za posljedicu imalo smrzavanje jedne ženske osobe.

Njeno dvogodišnje dijete, koje je pored nje pronađeno u teškom stanju, spašeno je i zbrinuto. Tijelo stradale, po obavljenom očevidu, preuzela je policija Republike Hrvatske, budući da se mjesto na kojem je ona umrla nalazi na teritoriju Hrvatske.

Zbog svega navedenog, postupajući tužitelj je predložio određivanje pritvora za osumnjičene Dereta Zorana i Sušić Sejada iz razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točka a), b) c) i d) ZKP-a BiH, a protiv osumnjičene Dereta Armine  iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a), b) i d) ZKP BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djelo koje im se stavlja na teret.

Mjera pritvora predložena je i zbog ozbiljnosti kaznenog djela, iz razloga što je za predmetno kazneno djelo zaprijećena kazna zatvora u trajanju preko 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira.

Inače, prema odredbama iz članka 189. stavak  5.  KZ BiH, za kazneno djelo krijumčarenja osoba, prilikom kojeg nastupi smrt krijumčarene osobe, zaprijećena je kazna zatvora od najmanje 5 godina.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*