Priveden Tomislav Merčep zbog sumnje da je počinio ratni zločin

Hrvatska policija je u petak ujutro privela Tomislava Merčepa, svojedobno ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova RH, zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Obavljen je i pretres njegova stana u Novom Zagrebu.

Merčep je priveden na informativni razgovor u zagrebačku policiju. Navodno ga se tereti za protuzakonito odvođenje srpskih civila u jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma 1991. godine te odvođenje civila sa šireg područja Pakračke poljane, mučenje i likvidacije na Pakračkoj poljani koje su počinile postrojbe u pričuvnom sastavu MUP-a pod njegovim zapovjedništvom.

Uz Merčepa se vezalo nekoliko ratnih zločina koje su počinili pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao tijekom Domovinskog rata.

Među njima nekoliko ih je pravomoćno osuđeno za ubojstva iz obijesti – Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola i drugi. Merčepova skupina navodno je po narudžbi počinila i ubojstvo Milana Zeca. Noću su upali u Zečevu kuću te njega, suprugu i kćer odveli na Sljeme i ubili ih. Djevojčicu je ubio Rimac.

Protiv još šest pripadnika Merčepove postrojbe vodio se postupak za dio zločina u Pakračkoj poljani. Optuženi su, ali ih je prvostupanjski sud na kraju oslobodio. Vrhovni sud je 2001. ukinuo oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne. Vrhovni sud ukinuo je presude, a postupak se ponovno vratio požeškom sudu. Prvooptuženi Damir Kufner (42) na Županijskom sudu u Požegi 13. ožujka 2009. nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (43) na godinu dana, Pavao Vancaš (62) na tri, Tomica Poleto (41) na 16, Željko Tutić (41) na 12 i Antun Ivezić (37) na 10 godina zatvora.
Optuženi su da su kao bivši pripadnici voda vojne policije iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od oružanih napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor zbog ispitivanja gdje su ih fizički i psihički zlostavljali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*