Privremeno izručenje Dragana Paravinje Hrvatskoj

Dragan Paravinja izručen je u petak navečer Hrvatskoj te je doveden u Istražni zatvor šibenskoga Županijskog suda, gdj e mu je uručeno Rješenje o jednomjesečnom pritvoru.

Paravinju, osumnjičenog za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić, danas će ispitati sudac istrage Igor Ninić.

U potrazi za nestalom djevojkom, danas se neće pretraživati  teren, no policija i dalje provodi kriminalističko-analitičko istraživanje do sada prikupljenih podataka, izvijestili su iz šibensko-kninske Policijske uprave.

Do ekstradicije Paravinje Hrvatskoj došlo je nakon što je ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak potpisao u petak rješenje kojim se dopušta privremeno izručenje osumnjičenog za nestanak 17-godišnje Antonije Bilić.

Paravinja je izručen radi istrage o slučaju nestanka Bilić, i to zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo ubojstva i pokušaj silovanja.

Inače, bh. ministar Čolak je kazao da je ovo prvi put da BiH izručuje osumnjičenog za ubojstvo na temelju zahtjeva jedne države, što je moguće izvesti sukladno Europskoj konvenciji o ekstradiciji.

Vlasti Republike Hrvatske su dužne nakon istrage oko okolnostima nestanka Antonije Bilić vratiti Paravinju u nadležnost vlastima Bosne i Hercegovine, a najdalje do izricanja pravomoćne presude Suda u Sokolcu, gdje je Paravinja osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja.

Njegovo izručenje traži i Srbija gdje je ranije pravomoćno osuđen na četiri i pol godina zatvora zbog istog kaznenog djela.

Paravinja je pred sudom u Sokocu nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja, a njegovo izručenje zbog istog kaznenog djela traži i Srbija, gdje je osuđen na 4,5 godina zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*