“Proces Fikretu Abdiću najveća je sramota pravosuđa BiH”

Proces Fikretu Abdiću za ratni zločin najveća je sramota pravosuđa Bosne i Hercegovine, ustvrdila je Abdićeva kćer Elvira Abdić-Jelenović, ističući da je optužnica nastala na osnovu dokumentacije Petog korpusa Armije BiH, a presuda donesena bez saslušanja svjedoka odbrane.
“Izjave pojedinih krugova su razumljive kada se uzme u obzir činjenica da je optužnica za ratni zločin nastala na temelju dokumentacije koju je dao Peti korpus Armije RBiH”, rekla je Elvira Abdić-Jelenović za banjolučki Fokus, odgovarajući na pitanje kome i zašto smeta Fikret Abdić.
Elvira Abdić-Jelenović, inače izaslanica Demokratske narodne zajednice u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže da je optužnica temeljena na izjavama svjedoka od kojih se jedan broj nije ni pojavio na suđenju, jedni su mijenjali iskaz, a jedni su svjedoci za sve i za koga zatreba.
Ona ističe da povratak njenog oca iz hrvatskog zatvora, u kojem je služio 15-godišnju kaznu zbog ratnih zločina u BiH, za sve predstavlja kraj dugogodišnjeg zatočeništva i da će to zasigurno utjecati i na njihov uspjeh u politici.
“BiH je zemlja koja svakog dana sve dublje tone u siromaštvo. Fikret Abdić želi dati svoj doprinos u spašavanju BiH od katastrofe koja predstoji”, rekla je.
Nekadašnji prvi čovjek Autonomne oblasti Zapadna Krajina Fikret Abdić na slobodu izlazi 9. ožujka nakon više od deset godina provedenih u zatvoru u Rijeci. Sud u Bihaću je osudio Abdića za smrt 121 civila i trojice ratnih zarobljenika, te ranjavanja više od 400 osoba. Nakon toga slučaj je prepušten hrvatskom pravosuđu pa je sud u Karlovcu osudio Abdića na 20 godina zatvora, ali je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske 2005. kaznu smanjio na 15 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*