Promijenili mišljenje: Ministri će ipak sjediti u nadzornim odborima hrvatskih tvrtki

Hrvatska će Vlada novim članovima Nadzornog odbora Ine imenovati potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića, doznaje Jutarnji list.

Vlada bi tu odluku trebala donijeti na jednoj od sljedećih sjednica kako bi taj prijedlog bio spreman za izvanrednu skupštinu dioničara Ine koju je ovih dana zatražio MOL i trebala bi se održati 10. travnja. MOL je zatražio izvanrednu skupštinu jer svog predstavnika u Nadzornom odboru Abela Galacza želi zamijeniti Ferenczom I. Szabolesom.

Imenovanjem Linića i Čačića u Nadzorni odbor Kukuriku koalicija prekršit će svoje više puta izneseno stajalište, osnosno predizborno obećanje, da ministri neće sjediti u nadzornim odborima državnih tvrtki. No, kako je u Vladi procijenjeno da je Ina prevažna strateška kompanija te da je mnogo otvorenih pitanja i problema u odnosima Ine i MOL-a, odlučeno je da se na ta mjesta stavi potpredsjednika Vlade i ministra.

Najava imenovanja Linića i Čačića u Nadzorni odbor Ine na noge je dignulo HDZ-ovce koji to drže nedopustivim povratkom u prošlost. “Premijer je obećao da se političari neće postavljati u nadzorne odbore, a ako je istina ovo što mediji objavljuju, pitanje je što se novoj vladi uopće može vjerovati”, izjavila je to predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Ima, međutim, i izvak Kukuriku koalicije, mišljenja da ministri trebaju biti članovi nadzornih odbora državnih tvrki. Njema, među ostami, zastupa i ugledni ekonomist Ljubo Jurčić. [HR]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*