Promoviran film o samostanu Marija Zvijezda

Dokumentarni film o trapistima u Banjoj Luci scenarista i redatelja Zdravka Fučeka pod naslovom „Sjaji Marija Zvijezda“ promoviran je 7. veljače u kinu Multiplex Cinema City u okviru 27. Internacionalnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima 2011“.
Film je snimljen u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske televizije u povodu 140. godišnjice osnutka trapističkog samostana Marije Zvijezde u Banjoj Luci.
U dinamičnom i zanimljivom formatu iznosi se povijest i trenutno stanje samostana, od njegova utemeljenja 1869. godine do danas.
Na promociji su, osim nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i većeg broja redovnica, došli i redatelj Fuček zajedno s v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Josipom Popovcem kao i dvojica trapista iz Banje Luke zajedno s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom.
Samostan „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci utemeljio o. Franz Pfanner i prvotno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još uvijek posebno štuju. S vremenom se samostansko imanje znatno proširilo, do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalnu privredu, izgradivši hidroelektranu i most na Vrbasu, tiskaru, pivovaru, siranu i mnoge druge pogone. Također su znatno pridonosili obrazovanju mjesne djece.
Međutim, imanje je nacionalizirano 1945. godine, a nakon rata u BiH u samostanu su ostala svega dva redovnika. Međutim, oni ne gube nadu – kako kaže jedan od njih, p. Zvonko Topić: „Naše je da molimo, a Bog će se pobrinuti“.
U filmu govore brojni znanstvenici, poput kustosa Muzeja Republike Srpske Bratislava Teinovića i dr. sc. Đorđa Mikića, sami banjalučki trapisti te kardinal Puljić koji se prisjeća svog djetinjstva i obrazovanja u banjalučkom samostanu.
U SARAJEVU OTVORENA IZLOŽBA O TRAPISTIMA U BANJOJ LUCI
Izložba pod naslovom “Sjaji Marija Zvijezda” svečano je otvorena 7. veljače u galeriji Collegium Artisticum

U okviru 27. Internacionalnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima 2011“ u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, 7. veljače svečano je otvorena izložba o trapistima u Banjoj Luci pod naslovom: „Sjaji Marija Zvijezda“. Riječi dobrodošlice i pozdrava svima, a osobito dvojici trapista te banjolučkom biskupu mons. Franji Komarici i nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom te hrvatskom veleposlaniku Tončiju Staničiću i izvjestiteljici Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack, uputio je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

O izložbi je govorio ravnatelj Katoličkog školskog centra mons. Ivica Božinović podsjećajući da su trapisti strogi katolički redovnici Reda cistercita koji su došli u Delibašino selo kod Banje Luke, 21. lipnja 1869. na čelu s ocem Franzom Pfannerom (Franc Faner) u tadašnje Otomansko carstvo i osnovali samostan trapista „Marija Zvijezda“ koji će vrlo brzo postati slavna trapistička opatija. Istaknuo je da su trapisti, osim što su odgojili i školovali više od 4000 dječaka i mladića, u kratkom vremenu izgradili pravi poljoprivredno-zanatsko-industrijski kombinat u kojem su bili: ciglana, kovačnica, žitnica-silos, kamenolom, mlin, sirara, pilana, sušionica šljiva, pivara, sušionica za voće, tvornica cigle i crijepa, klaonica, mlin za mljevenje kostiju i tvornica tutkala, voćni i šumski rasadnik, tvornica sukna sa predionicom i tkaonicom, tiskara s kartonažom i knjigovežnicom, bačvarsko, stolarska i kolarska radionica, a izgradili su i prvu opću bolnicu u Bosanskoj Krajini te hidroelektranu pa je prva električna sijalica u BiH zasvijetlila upravo u njihovom samostanu 1899. godine.

„Na žalost, vrijeme II. svjetskog rata i dolazak komunista na vlast 1945. godine bilo je kobno za opatiju ‘Marija Zvijezda’. Nove vlasti učinile su sve da unište ovu uglednu instituciju: oduzimanjem imanja, odvođenjem redovnika u logore, svakodnevnim torturama, uhićenjima i suđenjima mlađih redovnika na višegodišnja tamnovanja… Nastupilo je vrijeme, koje ne samo da nije priznalo zasluge oo. trapista, nego ih je izričito nijekalo i zatiralo. Takvo stanje trajalo je godinama, a usuđujem se reći, traje i danas Ova izložba predstavlja tek mali dio onoga što oo. trapisti ostaviše u amanet današnjim pokoljenjima. Fotografijama, sakralnim predmetima, liturgijskom odjećom, dokumentima želi iznijeti na svjetlo dana baštinu koja nadilazi vrijeme i prostor u kojem je nastala. Ujedno želi potaknuti konačno ispravno valoriziranje zasluga ovoga katoličkog reda i ispravljanje nepravdi nanesenim im tijekom proteklih desetljeća. Svakom posjetitelju otvorit će nove vidike i dati nova saznanja o graditeljima bosanskohercegovačke povijesti 19. i 20. stoljeća“, kazao je mons. Božinović.

Prigodnu riječ uputio je i biskup Komarica zahvaljujući direktoru Festivala i upravi Galerije što su uvrstili ovu izložbu u svoj program. Naglasio je značaj redovnika trapista za grad Banju Luku i banjolučku regiju te cijelu Bosnu i Hercegovinu. Izložbu je otvorio kardinal Puljić koji se prisjetio svoga odrastanja u blizini trapističkog samostana ističući važnu ulogu trapista u njegovu djetinjstvu i izboru svećeničkog zvanja.

Izložba će biti otvorena do 17. veljače.

(kta)

1 Comment

  1. Zvijezda Marija, jedinstvena, prelijepa, nenadmašna u ljepoti i miru Crkva u Trapistima.
    Uđite, sjedište, razmišljajte i doživjeće te prelijepi mir u duši.Sugerišem svim namjernim i nenamjernim putnicima da obavezno svrate bar na momenat pogledaju ovu Crkvu.
    Pozdrav našim trapistima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*