Promovirana knjiga Lovrenovića i Jergovića “BiH – budućnost nezavršenog rata”

Razumijevanje stvarnosti Bosne i Hercegovine ostaje iznimno kompleksna zadaća u koju se tek malobrojni upuštaju s dužnom pažnjom i razumijevanjem stvarnosti koja određuje tu zemlju, rečeno je u četvrtak u Sarajevu na promociji knjige Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića „BiH – budućnost nezavršenog rata“ što ju je u okviru biblioteke „Sa zrnom soli“ izdao zagrebački „Novi liber“.

BiH je zemlja koja zahtijeva mudrost a njome vrlo često i vrlo dugo dominira ‘ulično lukavstvo’…

Dvojica istaknutih književnika i publicista na neuobičajen način su javnosti ponudili svoje promišljanje osobenosti bosanskohercegovačkog društva i izazova s kojima se ono sučeljava, uključujući tu i određenje pozicije i budućnosti bosanskohercegovačkih Hrvata.

U eseju „Sam u Bosni“ Jergović promišlja Lovrenovićevo djelovanje u BiH u proteklim desetljećima a u nekoj vrsti intervjua dvojica autora čitateljima predočuju drame koje su u tom razdoblju potresale ljudsku intimu u BiH i Hrvatskoj.

U trećem dijelu knjige Lovrenović pak nudi „21 tezu“ za analizu stanja u BiH.

Promovirajući ovu knjigu potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i saborska zastupnica Vesna Pusić kazala je kako to djelo predstavlja stvarno promišljanje o tome što BiH jeste i što bi mogla biti te je kao takvo nezaobilazno za svakoga tko se kani ozbiljnije baviti tom zemljom.

Stajališta Ivana Lovrenovića iza kojega stoji značajan opus djela posvećenih upravo BiH i Hrvatima u njoj za Pusić su ozbiljan intelektualni izazov u kojemu se mora krajnje ozbiljno sudjelovati.

„BiH je zemlja koja zahtijeva mudrost a njome vrlo često i vrlo dugo dominira ‘ulično lukavstvo’“, kazala je Pusić posebice istaknuvši važnost razumijevanja „napuklih identita“ koji bitno određuju i poziciju osoba poput Lovrenovića koji su u svojim definicijama i kvalificiranjima često manjina.

Upravo ta manjina, kako je istaknula Pusić, zapravo može biti dragocjena za razumijevanje biti problema koji se često ne vide dobro zbog pojednostavljenih stajališta koja, iako dvojbena, dominiraju naprosto stoga jer iza njih stoji većina.

Za Vesnu Pusić iznimno je važno razumjeti Lovrenovićevu kvalifikaciju o BiH koja jeste multikonfesionalno i multinacionalno no ne i multikulturno društvo jer nju naprosto određuje kombinacija različitih kultura.

Jergović je sarajevskoj publici kratko prenio svoje dojmove o Lovrenoviću kao čovjeku koji svojim djelovanjem potvrđuje bit zemlje u kojoj živi u najboljoj tradiciji velikih pisaca poput Czeslawa Milosza.

Sam Lovrenovović iskazao je posebnu zahvalnost nakladniku Slavku Goldsteinu istaknuvši kako je među njima vladalo potpuno razumijevanje o ideji same knjige i njezinoj sadržini.

(izvor: Hina, foto: Ivan Lovrenović)

1 Comment

  1. Prava je šteta što niste malo detaljnije citirali Vesnu Pusić. “Hrvati u BiH nisu Hrvati iz Hrvatske”, izjavila je Vesna Pusić, prema Radiju Slobodna Europa, koji uz njezino ime navodi da je profesorica iz Zagreba, ne spominjući da je saborska zastupnica, visoka dužnosnica HNS-a i pretendentica na dužnost hrvatskog ministra, tj. ministrice, vanjskih poslova. Time se njezinoj tezi da je “to jedna druga kultura”, ne “mješavina različitih kultura, nego i u svojem načinu postojanja i u svojim sadržajima svoja, autohtona, posebna kultura” valjda hoće dati neka stručna i znanstvena dimenzija, a politička zamagliti.
    A misao da “Hrvati u BiH nisu Hrvati iz Hrvatske” ravna je onoj čuvenoj: “Kako god se čovjek okrene, guzica mu je uvijek pozadi!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*