U Splitu pronađena 5 milijuna kuna vrijedna slika, ukradena prije 20 godina

bogorodica-s-djetetom

Policijska uprava splitsko-dalmatinska na izvanrednoj konferenciji za novinare objavila je da je pronađena slika veličine 94 x 133 centimetra ukradena još 1993. godine.

Slika nepoznatog autora, ulje na platnu ‘Bogorodica s djetetom’ ukradena je 29. prosinca 1993. godine, iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

Pod pritiskom policijske istrage 42-godišnjak s područja Splita protiv kojeg je podnesena kaznena prijava, dobrovoljno je predao sliku. No, policija nije htjela otkriti kako su došli do njega.

42- godišnjak je navodno sliku pokušao prodati nekoliko puta tijekom 20 godina, ali nije uspio. Slika je oštećena jer je zarolana na nestručan način te je dugo ležala u lošim uvijetima.

Iako je pronađena, još uvijek nije odrolana, ali je vidljivo da je promijenila boju te je treba restaurirati.

Točna vrijednost slike se još uvijek ne zna, ali mediji uglavnom spominju iznos od pet milijuna kuna.

Slika je inače vlasništvo samostana časnih sestara benediktinki s otoka Krka, a nestala u noći sa 29. na 30. prosinca 1993. godine iz radionice Konzervatorskog zavoda Split.

Mediji su spekulirali da krasi zid nekog sebičnjaka koji ju je ili sam ukrao ili, pak, pripada bogatoj eliti koja, bez obzira na cijenu, želi posjedovati nešto jedinstveno na svijetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*