Pronađeni posmrtni ostaci dvojice franjevaca

U središtu Ljubuškog nastavljeno je otkopavanje masovne grobnice u kojoj su pokopane žrtve komunističkog režima ubijene u veljači 1945. godine. Nakon što je bagerom uklonjen površinski sloj zemlje dubine oko 1,5 m, prešlo se na ručno kopanje pod stručnim nadzorom arheologa Tihomira Glavaša.

Prvi dan su pronađeni nepotpuni dijelovi dvaju tijela, što upućuje na to da nakon strijeljanja nisu zakopana nego su ubačena u jamu koja je tu bila, ali kako su bili blizu površine, životinje su ih rastrgale. Uskoro se počelo pojavljivati sve više kostiju tako da je drugoga dana otkopavanja određen i opseg masovne grobnice: njezine su dimenzije 3,5 sa 4,5 metara.

Daljnja otkopavanja i pronalazak potpunih posmrtnih ostataka pojedinih osoba i predmeta koji se nalaze ut masovnoj grobnici pomažu dijelom složiti i mozaik tragičnih događaja koji su se tu odigrali. Žrtve su strijeljane iz pušaka i strojnica, nakon toga još im je jedanput pucano iz pištolja u glavu te su gurane niz strminu jame dok se nije napunila. Osim žice kojom su bili vezani te ponekog metka, uz tijela su nađene i neke osobne stvari, primjerice nožić, gumb, dijelovi naočala, ostaci obuće i odjeće, ostaci krunica…

Na tom su lokalitetu do 24. srpnja (šestog dana otkapanja) otkriveni posmrtni ostaci 21 osobe. Među njima su, sada se s velikom vjerojatnošću može tvrditi, i dvojica franjevaca. Uz tijelo br. 10. i tijelo br. 18 pronađene su naime franjevačke krunice i ostaci tkanine koja podsjeća na habit. Jedan od franjevaca, po nekim drugim pronađenim predmetima i svjedočanstvima svjedoka, trebao bi biti fra Slobodan Lončar, a drugi bi mogao biti fra Paško Martinac ili fra Martin Sopta.

Nakon obavljene DNK analize dvojica franjevaca bit će pokopana u franjevačkoj samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu gdje već leže kosti dvadeset i dvojice njihove subraće koje su ubili komunisti. Na drugim poznatim mjestima leže kosti još njih 9. Tako se sveukupno zna za posljednje počivalište trideset i jednog hercegovačkog franjevca od 66 ubijenih.

DNK analiza obavit će se na Patologiji u Splitu pod vodstvom prof. dr. sc. Marije Definis Gojanović i prof. dr. sc. Davorke Sutlović. One sa suradnicima od početka rade na identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata i poraća za koje se pretpostavlja da bi mogli pripadati nekome od ubijenih hercegovačkih franjevaca. Iskapanja na lokalitetu “Tomića njiva” izazvala su veliko zanimanje javnih glasila, ali i pojedinaca koji neprestano dolaze pogledati kako napreduju istraživanja.

Otkopavanja još nisu gotova i bit će nastavljena sve dok ne budu pronađeni posmrtni ostaci svih osoba koje se nalaze na tome mjestu. Nakon toga će biti napravljena DNK analiza, a oni koji misle da se među pronađenim kostima nalaze ostaci i nekoga od njihove rodbine moći će dati krv te će njihov DNK biti uspoređen s DNK uzorkom pobijenih. Nakon toga će biti organiziran njihov dostojanstven ukop.

Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s fra Miljenkom Stojićem i Povjerenstvo za obilježavanje i utvrđivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški na čelu s Vicom Nižićem počeli su 19. srpnja otkopavanja na lokalitetu “Tomića njiva” u samom središtu Ljubuškog. Tu je, prema svjedočanstvima, ubijeno i zakopano više od 20 osoba, žrtava komunističkog režima. Većina ih je bila ispitivana i određena za ubojstvo u obližnjoj zloglasnoj “Ozninoj kući” čiji podrum-tamnica i danas jezivo izgleda.

U gradu Ljubuškom nalazi se još nekoliko masovnih grobnica u kojima su zatrpane osobe pobijene krajem Drugog svjetskog rata ili u poraću. Istraživanja će biti nastavljena i na tim lokalitetima, kao i na drugim manjima. [kta / ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*