Propao aranžman: BiH nema novca za vraćanje kredita MMF-u

Bosna i Hercegovina nije ispunila uvjete iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i zbog toga neće imati novca za isplatu dugova prema MMF-u koji dospjevaju već pd ove godine.

BiH, naime, mora početi vraćati kredit MMF-u, ukupne vrijednosti 800 milijuna maraka, od čega ove godine mora isplatiti prvih 50 milijuna KM, a naredne dvije po 300 milijuna, piše Dnevni avaz.

Kada je dogovaran kredit sa MMF-om, plan je bio da se zbog krize financijski pomogne državi da premosti pad prihoda, uz očekivanja da će se do kraja aranžmana država ekonomski oporaviti i bez problema vraćati kredit.

Međutim, BiH je uzela novac, ali do očekivanom ekonomskog oporavka nije došlo.

Prije dvije godine MMF je predvidio da će porezni prihodi, koji su 2008. iznosili 8,8 milijardi maraka, narasti na 9,7 milijardi, a do do 2015. na 13 milijardi maraka, ali se to, kako piše Dnevni avaz, neće dogoditi.

Prema projekcijama MMF-a, BiH je 2011. trebala privući oko 750 milijuna maraka stranih investicija, no u prvih pola godine realizirano je svega 65 milijuna, što znači da cilj neće biti ostvarne. Za 2012. godinu MMF je predvidio čak oko 1,5 milijardi investicija!

Osim toga, MMF je predvidio da je u 2011. BiH imati ekonomski rast od tri, a u 2012. od čak pet posto. No, prema revidiranoj procjeni iz studenoga, ove godine će BiH imat rast od svega 0,7 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*