Propuštena je prilika da se rasvjetli uloga Beograda u Srebrenici

Na web stranici radiopostaje Deutsche Welle objavljen je isrpan i vrlo zanimljiv osvrt na presudu bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću. Ovaj zanimljiv tekst, čija osnovna poruka da je na suđenju Parišiću propuštena prilika da se rasvjetli uloga Beograda u Srebrenici te da stoga neće donijeti ništa novo kada je riječ o tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, prenosimo u cjelosti:

Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zbog opsade Sarajeva i granatiranja Zagreba, dok je oslobođen točke 13. iz optužnice vezanog za genocid u Srebrenici. On se u 13 točaka optužnice teretio za pomaganje i podržavanje ubojstava i zločina protiv čovječnosti u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Suci haaškog tribunala donijeli su odluku da je bivši načelnik generalštaba VJ kriv po 12 točaka optužnice dok je “za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti u Srebrenici” oslobođen.

Šutanovac: “Treba se okrenuti budućnosti”

Od predstavnika vlasti u Srbiji, prvi je reagovao ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je iskazao žaljenje zbog visine presude. “Izražavam veliko žaljenje. Mislim, ne ulazeći u meritum optužnice, da je to izuzetno visoka osuda. Očekujem da će se on žaliti, vidjet ćemo kako će se to razvijati. Mislim da je konačno vrijeme da se završi sa svim tim optužnicama i da se okrenemo budućnosti, a ne da otvaramo samo stare rane i razgovaramo o prošlosti. Svaka vrsta ovakvih vijesti koja stiže i koja nas vraća u prošla vremena stvara određene probleme i loš osjećaj u trbuhu”, kazao je Šutanovac okupljenim novinarima.

Raspravno vijeće Suda proglasilo je Perišića krivim za pomaganje i podržavanje topničkih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske, ubojstva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva Srebrenice u srpnju 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa položaja snaga tzv. Republike Srpske Krajine u svibnju 1995. godine.

Vijeće je ustanovilo da je Perišić bio obaviješten o zločinima VRS-a u Sarajevu, točnije o ubojstvima i napadima na civile, zbog čega, kako se navodi u presudi, većina sudaca smatra da je Perišić još prije Srebrenice bio obaviješten da je VRS sklona napadima na civile i znao je da se priprema napad i da je vrlo vjerovatno da će VRS počiniti ubojstva i druge zločine, jednom kad Srebrenica padne pod kontrolu tih snaga.

Presuda i njen utjecaj na obnavljanje procesa BiH protiv Srbije

Međutim, prema mišljenju direktora Beogradskog centra za ljuduska prava Vojina Dimitrijevića, ova presuda neće utjecati na obnavljanje procesa BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. “Zna se ono što se znalo i ranije – da je nesumnjivo SRJ preko Vojske Jugoslavije pomagala materijalno, logistički, personalno VRS i VRSK iz čega proizilazi da je Perišić kao odgovorno lice suodgovoran za ono što su te snage činile, a što je Perišić mogao spriječiti ili na vrijeme da sankcionirati. On je dobio kaznu za, između ostalog, kršenje običaja rata, nečovječne postupke, međutim kao što se vidi, istrebljenje, pojam vezan za Srebrenicu, je isključen. Prema tome, sud je opet primjenio, kao i u slučaju koji se odnosi na Bosnu, to mjerilo da ako jedna država pomaže u drugoj državi neke pobunjeničke oružane snage, ona ne može snositi odgovornost za sve što oni urade osim ako se ne dokaže da je u toj konkretnoj akciji aktivno sarađivala kao preko svojih predstavnika i svojih dužnosnika. To je ono isto što je Međunarodni sud pravde utvrdio 2007. godine povodom tužbe BiH za genocid jer je utvrđeno da je SRJ odgovorna što nije spriječila ili kaznila u dovoljnoj mjeri, ali ne odgovorna za genocid. Ako sada imamo ovakvu presudu gdje se izuzimaju neka teža djela u vezi sa Srebrenicom, gdje on nije uopće osuđen za genocid, onda se tu mnogo neće promijeniti”, istakao je Dimitrijević.

Biserko: “Logistička podrška ipak dolazila iz Beograda”

Uz oslobađanje od optužbe za istrebljenje u Srebrenici, Vijeće MKSJ-a nije zaključilo ni da je Momčilo Perišić imao zapovjednu odgovornost nad snagama VRS-a. Direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko kaže da je propuštena još jedna prilika da se rasvijetli uloga Beograda u ratu u BiH.

“Suđenje je bilo veoma važno mada ga mi iz Srbije nismo mogli pratiti jer je većina sesija bila zatvorena za javnost zbog dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane. Ono što me zabrinjava jeste da je oslobođen točke 13. iz optužnice jer to opet oslobađa odgovornosti Srbiju za događvanja u Srebrenici. On je tada bio načelnik generalštaba, koliko znam na njegovom suđenju je bilo dosta dokaza o njegovoj, na prvom mjestu logističkoj podršci RS i njenoj vojsci. Cijela ta logistička podrška operaciji je bila podržana i došla je iz Beograda. I ovaj put je propuštena prilika da se jasno definira uloga Beograda kada je riječ o Srebrenici. Nadam se da će to biti dokazano ili objelodanjeno u suđenju Ratku Mladiću koji je izravno bio povezan sa Perišićem i Beogradom. Ima puno dokaza o direktnoj povezanosti i nadam se da će to naredno suđenje ipak osvijetliti ulogu Beograda kada je riječ o genocidu u Srebrenici”, istakla je Biserko.

S obzirom da ni RTS ni B92 nisu izravno prenosili čitanje presude Momčilu Perišiću, Biserko je zaključila da je to veoma zabrinjavajuće i da mediji u Srbiji nisu u funkciji reforme društva.

1 Comment

  1. SRBIJA SNOSI ODGOVORNOST ZA GENOCID NAD HRVATIMA I BOŠNJACIMA I KRIVA JEST ZA GRANATIRANJE I UBIJANJE SARAJLIJA U GRADU SARAJEVU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*