Proslavljena 130. godišnjica Banjolučke biskupije

Svečanim Euharistijskim slavljem u banjolučkoj katedrali proslavljena je, 15. srpnja svetkovina sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije te obilježena 130. obljetnica ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini i osnutka Banjolučke biskupije.

Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessandrom D’Erricom, s mjesnim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom, predsjednikom Biskupske konferencije BiH, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. dr. Ratkom Perićem, vojnim ordinarijem mons. dr. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. dr. Markom Semrenom.

Biskup Komarica izrazio je svima srdačnu dobrodošlicu te zahvalio svima za sudjelovanje u molitvenom zborovanju kojim zahvaljuju trojedinom Bogu za sva njegova dobročinstva udijeljena mnogim generacijama Kristovih vjernika na području Banjolučke biskupije kroz zadnjih 130 godina. Pozvao je sve da Božjem milosrđu preporuče sve preminule biskupe, župnike, druge svećenike i redovnike, redovnice i sve druge članove biskupijske zajednice, kao i sve pokojne dobročinitelje.

“Molimo Božju pomoć i zaštitu za sve živuće članove naše biskupije, one malobrojne koji su na njenom području kao i za one mnogobrojne prognane i izbjegle, koji – ne bez tuge za rodnom biskupijom žive Bog zna gdje i kako! Molimo i za naše dobročinitelje i sve naše sugrađane. Nećemo zaboraviti pomoliti se i za duše naših ubijenih i zlopaćenih svećenika, među kojima je upravo jučer preminuli dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Göteborgu vlč. Stipo Šošić, zatočenik logora Omarska”, kazao je biskup Komarica.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Semren podsjetivši da je Banjolučka biskupija osnovana 5. srpnja 1881. u okviru uvođenja redovne crkvene hijerarhije u BiH. Prigodnu riječ na kraju Mise uputio je i nuncij D’Errico. Ističući kako često sa zebnjom sluša pitanja, što će biti s katoličkom prisutnošću u Banjolučkoj biskupiji za 30 ili 40 godina, kazao je: “Htio bih vam reći još jednom, u ovom delikatnom razdoblju biskupije, Sveti Otac vam je intenzivno blizu, i solidaran je s vama; a s njim, poglavari Svete Stolice pozorno slijede vaš hod vjere. Mogu vam osigurati da će, zajedno s vama, oni nastaviti vršiti svoj dio, podizati svoj glas i kucati na sva vrata. Zajedno s vama, oni će nastaviti raditi da se ostvari nakana onih koji se žele vratiti, a oni koji ne žele napustiti ovu zemlju da mogu imati dostojne uvjete za preživljavanje; to jest: kuću, posao, sigurnost i prikladne infrastrukture za svakodnevan život.” [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*