Prosvjed u Splitu prekinut nakon smrti jednog sudionika

Na splitskoj Rivi se u nedjelju održavao skup potpore hrvatskim braniteljima. Na skupu je bilo, prema prvim procjenama, oko tisuću prosvjednika koji su dali potporu branitelju Tihomiru Purdi koji se nalazi u pritvoru u BiH.

Jednom od prosvjednika u Splitu je pozlilo tijekom ovog skupa te se srušio na tlo. Do dolaska Hitne pomoći, čovjek je preminuo. Skup je prekinut, a prosvjednici su se razišli.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima Sudite lopovima, a ne braniteljima, Vama fotelje, nama robija, Mi smo branitelji, a ne osvajači, Volim Hrvatsku, a ne EU, Stop progonu hrvatskih branitelja itd. Oni su također nosili više transparenata na kojima su likovi Josipa Broza Tita s mrtvačkim glavama, te portreti Lenjina i Staljina također s mrtvačkim glavama.

Uoči prosvjeda koordinator skupa Željko Strize pozvao je na kulturno i dostojanstveno ponašanje bez incidenata.

Istaknuo je kako će se na skupu izraziti potpora hrvatskim vitezovima i protest protiv, kako kaže, podaničke hrvatske vlasti koja ne osluškuje naroda i o njemu ne vodi računa.

Ako se ovako hrvatska država odnosi prema onima koji su je stvarali, branili i davali svoje živote za njezinu samostalnost, tko će se u nekim budućim napadima na njenu suverenost, za nju boriti, upitao je Strize.

Skup je prijavljen mjerodavnoj policijskoj upravi i Gradu Splitu. Strize je pozvao  sve braniteljske udruge i sve udruge civilnog društva na izbjegavanje možebitnih uvreda na osobnoj razini. Ako dopustimo dijeljenje i komadanje na jedne ili druge Hrvate, tada će nam sudbinu krojiti netko drugi, poručio je.

Današnji skup nije poduprla Hvidra Splitsko-dalmatinske županije, nema tu ni veterana udarne 4. gardijske brigade kao ni veterana specijalne policije. Oni su istaknuli kako ne žele preko leđa nesretnog Purde ubirati jeftine političke bodove niti se promovirati, prenio je HRT na svojoj web stranici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*