Prosvjed “Vukovar nikada neće biti Bykobap”, traži se moratorij na uvođenje dvojezičnosti

S prosvjednog skupa, koji je u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata održan na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske pod nazivom “Vukovar nikada neće biti Bykobap”, od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu.

Pozivajući Vladu i Sabor da odustanu od primjene dvojezičnosti u Gradu Vuikovaru, predsjednik Udruge Petar Janjić poručio kako bi uvođenje ćiriličnog pisma u službenu uporabu u Gradu Vukovaru značilo “izdaju i poniženje” svih vukovarskih Hrvata i žrtava Domovinskog rata.

“Ćirilica je u Vukovaru 1991. godine počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da ze te zločine ćirilica još nije odgovarala”, kazao je Janjić zahtjevajući od mjerodavnih institucija da utvrde točan broj Srba u Vukovaru jer drži da je postotak pripadnika te nacionalne manjine od 34,87 posto, koliko ih je evidentirano u Vukovaru prema posljednjem popisu stanovništva, nerealan.

Udruga je dala Vladi i Saboru rok od 15 dana da ispune zahtjeve, ako se “ogluše”, poručila da će inicirati osnivanje Nacionalnog obrambenog pokreta s ciljem “rušenja” aktualne vlasti svim dostupnim demokratskim sredstvima, rečeno je na skupu koji je popraćen zamjetnim policijskim osiguranjem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*