Prosvjedi u Mostaru protiv majorizacije Hrvata

Oko tisuću studenata, veterana domovinskog rata, građana Mostara i politički vrh oba HDZ-a okupili su se danas u Mostaru na prosvijedu protiv majorizacije Hrvata u BiH.

Studenti su poručili da žele da njihova izborna volja bude uvažena i da se zaustavi preglasavanje i majorizacija Hrvata. Oni traže da se Hrvatima osigura institucionalna ravnopravnost i poručuju da hrvatski narod i veterani više neće nijemo gledati na neravnopravnost.

Predstavnici studenata su naglasili da se njihov glas mora poštovati, kao i narodna volja, navodeći da se danas u Mostaru okupila hrvatska mladež, a ne mladi neke stranke.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će, ukoliko ne bude postignut dogovor, Federacija BiH i BiH dobiti vlast tek nakon novih izbora, koji će biti održani najvjerojatnije iduće godine, zajedno s lokalnim.

On je rekao da nikada neće pristati na ”nekakve trećine i petine” koje hrvatskom narodu nude lideri SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, ističući da Lagumdžija samo ubrzao proces ustavnih promjena.

Čović, međutim, nije isključio mogućnost novih razgovora o vlasti, za koju kaže da ne može biti formirana bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, a ukoliko bude formirana protiv zakona, trebale bi reagirati institucije.

Studente na prosvijedu podržavali su njihovi profesori, kao i rukovodstvo jedinog Sveučilišta u BiH na hrvatskom jeziku.

Sudionici prosvijeda nosili su hrvatske zastave i transparente s porukama “odlučni za jednakopravnost”, “odzvonilo je”, “neću izdat ja”, “nismo Japanci, a tresu nas”.

Osim u Mostaru, prosvijedi su za danas najavljeni u još pet gradova u Federaciji BiH – Širokom Brijegu, Livnu, Vitezu, Žepču i Orašju.

3 Comments

  1. Herceg Bosno tvoja paratvorevina je ubila Blaža Kraljevića i ponosim se HSP jer ostao je čista obraza sa Hosovcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*