Prosvjetni sindikati pripremaju štrajk, u četvrtak u Hrvatskoj nema škole

Proces mirenja Sindikata Preporod i Vlade nije uspio, potvrdio je za HRT čelnik sindikata Željko Stipić. Nezadovoljan Vladinom politikom i odnosom prema obrazovanju, štrajku u četvrtak, koji organiziraju sindikati Matice, pridružit će se tako i Preporod.

Razlog je ponajprije smanjenje učiteljskih i nastavničkih plaća, odnosno ukidanje dodatka koje im je u konačnici plaće umanjilo od 200 do 800 kuna, ovisno o stažu. Nezadovoljni su i prijedlogom državnog proračuna za sljedeću godinu, nazvali su ga najtužnijim dokumentom u povijesti našeg odgojno-obrazovnog sustava.

U 330 osnovih i srednjih škola u kojima djeluje Preporod u četvrtak, 29. studenoga, od 7 sati ujutro nastavnici će biti na radnome mjestu, no nastave neće biti, rekao je Stipić.

Prije sastanka u Vladi Stipić je rekao da članovi toga sindikata neće štrajkati ako u postupku mirenja dobiju odgovor na pitanje hoće li, kada i kako biti riješen veliki problem učitelja i nastavnika, a to je Vladina odluka iz srpnja ove godine o smanjenju njihovih plaća za tri, pet, sedam i devet posto, pa je tako, rekao je, naše traženje sažeto u onih već poznatih “3,5,7,9”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*