Protiv Edina Džeke podignuta optužnica za zločine u Trusini

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u petak kako je podignulo optužnicu zbog ratnih zločina nad Hrvatima protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika Armije BiH.

Džeko, koji je nakon rata emigrirao u SAD a američke su ga pravosudne vlasti izručile BiH u prosincu prošle godine, optužen je za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjena na području Jablanice i Konjica u Hercegovini.

Optužnica tereti Džeku da je kao pripadnik posebne postrojbe “Zulfikar” koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH sudjelovao u napadu na selo Trusina te strijeljanju zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Džeko je također optužen da je ubio dvije starice i jednog starca hrvatske nacionalnosti.

U Trusini su pripadnici postrojbe “Zulfikar” 1993. godine ubili osamnaest hrvatskih civila i četiri zarobljena pripadnika HVO. Zbog tih se zločina već sudi petorici drugih pripadnika postrojbe uključujući zapovjednika Zulfikara Ališpagu.

Rasema Handanović, također pripadnica ove postrojbe koju su SAD izručile BiH, priznala je sudjelovanje u tim zločinima i na temelju toga je osuđena na pet i pol godina zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*