Protiv mjera štednje: Grci opet na ulicama, spalili zastavu Europske unije

Tisuće Grka okupilo se u subotu na godišnjem sajmu u Solunu prosvjedujući protiv novih smanjenja plaća i mirovina koje traže međunarodni zajmodavci u zamjenu za pomoć koja Grčku treba spasiti od stečaja.

Prosvjedi oko 15.000 sindikalista i ljevičara prvi su veliki prosvjedi protiv paketa štednje od 12 milijardi eura koji priprema premijer Antonis Samaras kako bi zadovoljio inspektore Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji su u petak stigli u Atenu kako bi provjerili napredak grčkih reformi.

Nekoliko je prosvjednika spalilo zastavu Europske unije dok su neki bacali lubenice i breskve iskazujući podršku poljoprivrednicima, no općenito mirni prosvjedi koje je nadgledalo 3500 policajaca protekli su bez izgreda.

Protivno tradiciji, premijer Samaras je sajam samo kratko posjetio kako bi ga otvorio i branio planirane rezove bez uobičajenih govora o godišnjoj gospodarskoj politici kakve su držali njegovi prethodnici.

“Nastojimo minimizirati bol od rezova koliko je god moguće no rezove moramo učiniti jer nema drugog puta”, rekao je Samaras političarima i lokalnim dužnosnicima. “Govorim vam istinu, drugog puta nema”.

Idućih se dana u Grčkoj očekuje niz prosvjeda dok će dužnosnici takozvane trojke, koju čine EU, MMF i Europska središnja banka, sastavljati izvješće koje će odrediti hoće li Grčka dobiti iduću tranšu pomoći.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*