Protiv Raseme Handanović podnesena nova kaznena prijava za zločine u Trusini

Ugledne sarajevske odvjetnice Vasvija Vidović i Edina Rešidović podnijele su danas Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv nekadašnje pripadnice Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine “Zulfikar” Raseme Handanović (40) zvane “Zolja” zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, javlja novinar agencije Anadolija.

Prema prijavi, Handanović se tereti za krivična djela nečovječnog postupanja, ubojstva i sudjelovanja u ubojstvu koja nisu obuhvaćena sporazumom o priznanju krivnje koji je Handanović ranije sklopila s Tužiteljstvom BiH.

Presudom Suda BiH od 30. travnja 2012. godine Handanović je, nakon sklapanja navedenog sporazuma, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Presudom je bilo obuhvaćeno šest ubojstava strijeljanjem od 16. travnja 1993. godine u mjestu Trusina kod Konjica.

Prema presudi, Handanović je ubila vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, i to: Ivana Drlju, Nedeljka Krešu, Peru Krešu i civile Zdravka Drlju, Željka Blaževića i Franju Drlju.

Prema navodima odvjetnica Vidović i Rešidović, postoje dokazi da je Handanović 16. travnja 1993. godine u Trusini ubila i civile Tomu Drlju, Smiljka Krešu i Juru Anđelića, te sudjelovala u ubojstvima Ilije Ivankovića, njegove supruge Anđe i njihovog maloljetnog sina Marija, kao i u ranjavanju maloljetne Arijane Kreše.

Također je, navode, prijetila ubojstvom i nečovječno postupala prema Jeli Ljubić, Mari Delinac, Anici Blažević, Bosiljki Krešo i Milki Drljo, kojima je prijetila ubojstvom i spaljivanjem, te ih “prisiljavala na radnje kojima su bile izložene životnoj opasnosti”.

Uz podnesenu krivičnu prijavu Vidović Rešidović su priložile i “brojne dokaze koji potvrđuju navode krivične prijave”, odnosno izjave svjedoka koje su dane Tužiteljstvu BiH, službene zabilješke ovlaštenih državnih agencija, kao i transkripte sa glavnih pretresa u dva suđenja koja se vode pred Sudom BiH.

“Navedenim sporazumom koji je Tužiteljstvo BiH zaključilo sa Handanović nisu obuhvaćena krivična djela ubojstva, sudjelovanje u ubojstvima i nečovječno postupanje koja su navedena u podnesenoj krivičnoj prijavi. Tužiteljstvo BiH za ova djela nikada nije podiglo optužnicu protiv Handanović, niti joj za ta djela dat imunitet. Štoviše, žrtve i oštećeni ovih djela nikada nisu bili pozvani od strane Tužiteljstva BiH kako bi bili obaviješteni o mogućnosti zaključenja sporazuma o priznanju krivnje sa Handanović, kako bi dali svoju suglasnost za zaključenje takvog sporazuma, te kako bi im se omogućilo postavljanje imovinsko – pravnog zahtjeva u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine”, rečeno je agenciji Anadolija u uredu advokata Vidović i Rešidović.

Vidović i Rešidović brane bivšeg zamjenika zapovjednika odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH Nihada Bojadžića optuženog, također, za zločine nad civilima i vojnicima HVO-a u selu Trusina kod Konjica. Isto tako, Bojadžić se u dva slučaja tereti za zločine počinjene 1993. godine nad osobama hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Handanović je pravosuđu Bosne i Hercegovine izručena u prosincu prošle godine.

1 Comment

  1. E sad ih lijepo oboje (Handanovic i Bojadzic) spremit u jendu celiju da se odkvitaju sami…djubrad teska..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*