Prva godina mandata: 62 posto građana smatra da je Vlada RH posao obavila ispod očekivanja

Hrvatska Vlada, na čelu s premijerom Milanovićem, odradila je prvu godinu svoga mandata. Tim povodom ministri izjavljuju da su zadovoljni učinjenim, a oporba, kao što se to od nje i očekuje, tvrdi da je riječ o lošoj i neuspješnoj vladi.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je, izrazivši zadovoljstvo postignutim u prvoj godini mandata, istaknula da je Vlada odradila velik posao pozicioniranja Hrvatske na način na koji nikada do sada nije bila pozicionirana.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da vladajućoj koaliciji, nakon godinu dana na vlasti, ne može dati prolaznu ocjenu. Riječ je o neuspješnoj, lošoj vladi koja nije učinila ništa korisno, a nesposobnost kompenzira prepotencijom i bahatošću prema sindikatima i kolegama u Saboru, ocijenio je.

A što o tome kažu građani? Njih čak 62 posto smatra da je Vlada obavila posao ispod očekivanja, a tako misli i polovica birača Kukuriku koalicije, dakle onih koji su joj 4. prosinca 2011. dali glas.

Zoran Milanović je, prema mišljenju 43 posto građana, ipak bolji premijer od prethodnice Jadranke Kosor, ali njih 53 posto misli da je njegova Vlada ista ili lošija od HDZ-ove, pokazalo je istraživanje koje je povodom prve godine Vlade provela agencija Ipsos Puls, a objavljuje Nova TV.

Kada je Kukuriku koalicija dobila izbore 4. prosinca, mnogi su vjerovali da dolaze bolja vremena te da će država početi početi izlaziti iz krize. Nakon tri mjeseca čak 47 posto građana ocijenilo je kako Vlada radi u skladu s očekivanjima, a njih 42 posto dalo joj je negativnu ocjenu.

Danas, nakon godinu dana, još 20 posto građana pridužilo se onima koji misle da Vlada ne radi u skladu s njihovim očekivanjima. Milanovićeva Vlada nakon 365 dana na vlasti od birača je dobila dvojku.

Promijenila se i percepcija birača o članovima Vlade. Najpopularniji ministar više nije, kao nakon 100 dana vlasti, prvi čovjek zdravstva Rajko Ostojić već ministar obrane Ante Kotromanović. Na drugome mjestu sa 70 posto potpore je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Treba primijetiti da se radi se o ministrima čiji resori nemaju nikakva utjecaja investicije, rast BDP-a, pad nezaposlenosti… te da su upravo ta dva ministra dočekali oslobođene generale Mladena Markača i Antu Gotovinu.

Na trećem je mjestu ministar turizma Veljko Ostojić, a među prvih pet je i Vesna Pusić, odnedavno prva potpredsjednica Vlade te i dalje Rajko Ostojić.

No, zato je pri dnu liste popularnih ministara za birače i dalje Radimir Čačić, koji je prije dva tjedna dao ostavku.

Među nepopularnim ministrima smjestili su se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te, očekivano, ministar financija Slavko Linić koji je posebno proteklih dana na velikom udaru javnosti zbog poreza na imovinu. Međutim, s njim je izjednačen i ministar obrazovanja Željko Jovanović koji je na početku mandata bio među top pet popularnih članova Vlade.

Ima i ministara koji su i nakon godinu dana na visokim državnim funkcijama za većinu građana potpuno neprepoznatljivi: pola Hrvatske ne zna tko je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, za ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije čulo njih 42 posto, a za Sinišu Hajdaša Dončića koji vodi resor prometa – 43 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*