Prva medalja za Hrvatsku na OI u Londonu: Četverac na pariće osvojio srebro

Hrvatski četverac na pariće u sastavu Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković i David Šain osvojio je prvu hrvatsku medalju na Olimpijskim igrama u Londonu! U finalu su bolji bili samo Nijemci, koji su od samoga starta imali prednost, a brončano odličje osvojila je posada Australije.

Iako su i u kvalifikacijama i u polufinalu ostvarili najbolja vremena, a ove su godine osvojili i Svjetski kup s tri pobjede u tri regate, hrvatski veslači nisu u finalu uspjeli držati ritam s odličnom njemačkom posadom, za koju se znalo da će biti najveći suparnik za zlatnu medalju. Nijemci su krenuli silovito od samoga starta i vodili tijekom čitave utrke, dok je hrvatska posada držala drugo mjesto koje je u finišu sačuvala pred nadolazećim svjetskim prvacima Australcima.

Nakon prvih 500 metara Njemačka je imala 86 stotinki ispred Hrvatske, na polovini utrke ta je prednost iznosila 95 stotinki, da bi utrka bila riješena u trećih 500 metara – kada je Njemačka ostvarila dodatnu sekundu prednosti u odnosu na hrvatski čamac.

I prije samog finiša bilo je jasno kako će zlato pripasti Njemačkoj, dok su Hrvatska i Australija, svjetski prvaci s posljednja dva SP-a (Hrvataska 2010, Australija 2011), vodile veliku borbu za srebro, a uspješnija je za 44 stotinke bila hrvatska posada.

Njemačka, Hrvatska i Australija tako su potvrdile kako su posljednjih godina daleko ispred konkurencije u četvercu na pariće. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu na Bledu Australija je bila zlatna, Njemačka srebrna, a Hrvatska brončana, dok je 2010. na Novom Zelandu Hrvatska bila zlatna, a Australija brončana.

– Srebrna medalja je veliki uspjeh, no očekivali smo zlato. Vjetar je okrenuo u ključnom trenutku i uzeo nam najsjajnije odličje. Sve je bilo vrhunski isplanirano, no ne možeš protiv prirode, razočarano su nakon utrke govorili hrvatski reprezentativci. No već na podjeli medalja hrvatski su veslači bili bolje volje, kako i doliči jer olimpijsko je srebro fenomalan rezultat!

REZULTATI:
1. Njemačka (Karl Schulze, Phillipp Wende, Lauritz Schoof, Tim Grohmann) 5:42.48
2. HRVATSKA (DAVID ŠAIN, MARTIN SINKOVIĆ, DAMIR MARTIN, VALENT SINKOVIĆ) 5:44.78
3. Australija (Christopher Morgan, Karsten Forsterling, James McRae, Daniel Noonan) 5:45.22
4. Estonija 5:46.96
5. Velika Britanija 5:49.19
6. Poljska 5:51.74

Treća olimpijska medalja veslača

To je ukupno 18. hrvatska medalja na ljetnim olimpijskim igrama od samostalnosti, sedma srebrna i treća veslačka. Hrvatski je četverac nastavio niz uspjeha hrvatskih veslača započet u Sydneyu 2000. kada je osmerac osvojio broncu, a nastavljen u Ateni gdje su braća Skelin osvojila srebro.

Na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Hrvatska nastupila kao neovisna država 1992. godine osvojila je tri medalje – srebro košarkaša, te bronce Gorana Ivaniševića u pojedinačnoj konkurenciji, te Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića u paru.

Četiri godine kasnije u Atlanti rukometaši su bili zlatni, dok su se vaterpolisti okitili srebrom. U Sydneyju 2000. godine je Nikolaj Pešalov osvojio zlato u dizanju utega, dok je veslački osmerac osvojio broncu.

Na Igrama u Ateni zlatni su bili rukometaši, Duje Draganja je osvojio srebro na 50 metara slobodno, a medalju istog sjaja osvojila su i braća Nikša i Siniša Skelin u dvojcu, dok su bronce osvojili Mario Ančić i Ivan Ljubičić u paru, te Nikolaj Pešalov u dizanju utega.

Prije četiri godine u Pekingu srebrna odličja osvojili su Filip Ude na konju s hvataljkama i Blanka Vlašić u skoku u vis, dok su brončane medalje osvojile Snježana Pejčić u zračnoj pušci na 10 metara, te taekwondoistice Martina Zubčić (do 57kg) i Sandra Šarić (do 67kg).

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*