Prvi hrvatski satelit u orbiti do kraja godine

Do kraja godine u orbitu će biti lansiran prvi hrvatski satelit. Zahvaljujući uspješnosti hrvatskog ogranka međunarodnog tima Synergy Moon (TSM) tvrtka Interorbital Systems, također članica TSM-a, u svom je lansirnom manifestu objavila da će se među piko i nanosatelitima u orbitu lansirati i satelit hrvatskog tima koji u orbiti testira opremu za ugradnju u Mjesečev robot, objavio je Večernji list.

Inače hrvatski TSM potpisao je s Odjelom za prijenos tehnologija Sveučilišta u Antofagasti u Čileu ugovor o sudjelovanju u razvoju projekta Moon-Mars u pustinji Atacami. Projektom se financiraju aktivnosti članova tima i prijenos znanja i tehnologija kroz pet godina u vrijednosti od pet milijuna dolara.

U Čileu će se po nacrtima i uz prijenos znanja TSM-a graditi letjelica koja se do kraja 2012. godine treba meko spustiti na Mjesec te se u sklopu integracije sustava u nju treba ugraditi robotsko vozilo (rover) koji se gradi u Istri i bežična digitalna komunikacijska tehnologija koja se projektira i gradi u Zagrebu. Croatia Airlines osigurat će besprijekorne logističke uvjete za prijevoz osjetljive svemirske tehnologije iz Hrvatske na testiranje i ugradnju u svemirski brod u Čile.

Sponzor TSM-a, tvrtka Aerogels Australia, isporučila je Astronomskoj udruzi Vidulini, inače jezgri hrvatskog ogranka tima koja gradi Mjesečev robot, dragocjen futuristički izolacijski materijal aerogel koji će se ugrađivati u sve buduće sklopove koji moraju biti otporni na svemirske temperaturne ekstreme.

TSM-ovi veliki planovi za testiranje u rujnu uključuju i obaranje svjetskoga rekorda za WLAN bežičnu digitalnu vezu održavanjem stalne podatkovne i HD videoveze sa zrakoplovom u letu, izravni HD TV prijenos slike i podataka bežičnom digitalnom vezom za vrijeme skoka padobranom te pod istim takvim vezama testiranja otporne svemirske opreme u vakuumu i pri niskim temperaturama u stratosferskoj sondi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*